hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Egy régi térkép vezetett nyomra

Közel száz éve áll érintetlenül az a sivatagi tábor, ahol T. E. Lawrence, vagy ismertebb nevén Arábiai Lawrence tanyázott. Most végre megtalálták.

hirdetés

Egy RAF-pilóta által 1918-ban emlékezetből felvázolt, kifakult térkép vezette nyomra a régészeket. A ma Jordániában lévő lelőhelyen számos töltényhüvelyt és törött gines üveget találtak. Thomas Edward Lawrence, a brit hírszerző tiszt, aki az 1. világháborúban a törökök ellen indított gerillaakcióiról vált híressé, a most megtalált táborból indította rajtaütéseit.

A felfedezésben segített Lawrence egy feljegyzése is, amelyben azt írta, hogy tábora „a Tell Shahmra néző csipkézett domb mögött áll – mondta el John Winterburn kutatásvezető, a Bristol Egyetem régésze a Catholic Online-nak. Winterburn a Great Arab Revolt Project keretében folytatott feltárások során még a tábortűz helyét is azonosította, s benne hamut is talált törött kekszes dobozokkal együtt.

Az azonosításban egy korabeli fotó is segített, ami a táborhelyen készült, és amelyen egy autó mellett álló katonák mögött egy jellegzetes, meredek domb látható. Ez most is megtalálható – mondta el Neil Faulkner projektigazgató. A táborból indította a sivatagi ügynök rajtaütéseit a török állások ellen, az északról délre, a Damaszkuszból Medinába tartó Hejaz-vasút síneit szedték vagy robbantották fel – mondta el Winterburn.

Miként éppen nemrégiben írtam az Új dokumentumok Arábiai Lawrence-ről c. posztban, valóságos versengés folyt néhány brit ügynök között, melyikük tud minél több akciót végrehajtani egy nap alatt. Lawrence 1917-1918 között élt a táborban és ez idő alatt ő hajtotta végre a legleleményesebb és leghajmeresztőbb rajtaütéseket a törökök ellátási útvonalai ellen nagymértékben segítve ezzel az arab felkelés győzelmét – írja a DailyMail a Sunday Times-ra hivatkozva. Nem mindenki gondolja azonban így. Az arabok maguk csalódtak Lawrence-ben.

Karosszékben

Az Oszmán Birodalom közel-keleti területeinek arab törzsei Fejszál emír vezetésével fegyveres harcot hirdettek 1916-ban a törökök ellen függetlenségük kivívásáért. Az arab nemzeti felkelés idején Lawrence összekötőtiszt volt Fejszál táborában. A britek az araboknak tett ígéreteiket a háború után nem tartották be, ezért Lawrence-t az arabok a mai napig árulónak tartják.

Lawrence csodálta a nomád arabok tűrőképességét, és mindig igyekezett felülmúlni őket. A felkelés során harcoltak 50 fokos sivatagi hőségben, és télen a hegyekben mezítláb a hóban. Lawrence 1935-ben 46 éves korában gyanús körülmények között motorbalesetben vesztette életét Angliában. Egy felbukkanó autó miatt elveszítette uralmát motorja felett. Az autó nem állt meg, és sohasem találták meg.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés