Egy meg egy néha több mint kettő
A Walter Hungária Kft. és a DMG/Mori Seiki Hungary Kft. idén is közösen megrendezett nyílt napokat az érdeklődőknek: november 8-án és 9-én mutatták be újdonságaikat, valamint a szerszámaik és szerszámgépeik együttműködésével elérhető megmunkálási előnyöket a szakembereknek.

Közös szakmai rendezvényen tudhattak meg számos részletet a legújabb fémmegmunkálási innovációkról azok a szakemberek, akik november 8-án vagy 9-én ellátogattak a DMG/Mori Seiki budapesti gépmutató termébe. A két nap összesen nyolc időpontjára folyamatos váltásban szervezett, egyenként másfél-két órás előadásokat és a kísérő élő forgácsolási bemutatókat az iparág két nagy múltú cégének magyarországi képviselője, a forgácsolószerszámok terén meghatározó német Walter AG értékesítője, a Walter Hungária Kft., valamint a szerszámgépgyártó német Gildemeister cégcsoport és a japán Mori Seiki friss együttműködésének leányvállalata, a DMG/Mori Seiki Hungary Kft. szakemberei tartották.

Úttörő marószerszám-koncepció

A Walter prezentációjának középpontjában a cég legújabb fejlesztésű marógenerációja, a bevezető kampányának valamennyi elemében hangsúlyozottan „nemes lovaghoz” hasonlított Blaxx állt, amelynek a világpremierjét a közelmúltban megrendezett stuttgarti AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron tartották. Már első ránézésre is feltűnő az új, fényes fekete színű megjelenés, amelyből (is) származik a termék neve, a Blaxx (az x ezen felül a váltólapkának a betű képéhez hasonló geometriájára utal).

Ez a külső nemcsak optikailag feltűnő, hanem rendkívül ellenálló „lovagi pajzsként“ jelentősen csökkenti a kopási és korróziós hatásokat is. A nagy pontosságú lapkafészkek úgy fogják körbe a lapkákat, ahogyan a lovag a kovácsolt kesztyűivel fogja csillogó kardját. E tulajdonságokkal felruházva bocsátja piacra a Walter első szerszámait az új sorozatban, az F5041 és F5141 jelű sarokmarókat, amelyek az említett jellemzőkön kívül – további különlegességként – tangenciális váltólapkákkal szerelve kerülnek forgalomba.

Ezzel egyrészt a rendkívül stabil szerszámtest koncepcióját valósítják meg, másrészt jelentős keményfém anyagmennyiséget állítanak a forgácsolóerőkkel szemben, vagyis átlag feletti folyamatbiztonságot nyújtanak. Mindezek eredménye a rendkívül robusztus szerszámkialakítás, amely nyugodt, rezgésmentes megmunkálást garantál.

Precíziós tangenciális lapkák

Az LNHU0904 és LNHU1306 méretekben készített precíziós váltólapkák négy csavart éllel lágyan forgácsolnak. A marótest nagyfokú sík- és körfutási pontossága, valamint a pontosan 90 fokos merőlegesség a megmunkálandó munkadarabra szavatolja a pontos eredményeket. A nagyobb, LNHU1306 jelű lapkával akár 12 mm fogásmélység elérése is lehetséges.

Mivel a lapkafészkek és a forgácsterek tangenciális lapkák esetében kevesebb teret igényelnek a szerszámtestben, így – más marókoncepcióhoz képest – kisebb szerszámátmérők valósíthatók meg, és a szerszám kerületén több váltólapka helyezhető el. Ezért az új Blaxx sarokmarók már 25 mm átmérőtől kaphatók. Több éllel rendelkeznek, ezért akár 30 százalékkal nagyobb előtolások is lehetségesek.

A legkiválóbb szerszámanyagot feltételezi

Magától értetődik, hogy egy ilyen nemes szerszámkoncepcióhoz csakis a legjobb szerszámanyag illik. A Blaxx marók a Tiger•tec Silverrel alkotnak tökéletes egységet. E forgácsolóanyag átlag feletti teljesítménye garantálja, hogy az erő és a pontosság tartós legyen. Jelenleg a Walter két-két CVD és PVD bevonatú lapkaminőséget forgalmaz. A precíziós szerszámtest és a nagy teljesítményű szerszámanyag egyedi kombinációja a folyamatbiztonság garanciája.

A DMG/Mori Seiki részéről a két forgácsolástechnikai szakértő, a szerszám- és a szerszámgépgyártó együttműködésének fontosságát hangsúlyozták, hiszen az ilyen módon összeadott tudás haszna jóval meghaladja a szimplán matematikai összegzéssel várt eredményt. A 2009 óta működő konszernszintű kooperáció a mindkét vállalat által felhalmozott sok évtizedes, sőt több mint évszázados tapasztalat összefűzésén alapul.

A szoros kapcsolat ismeretében nem meglepő, hogy a szakmai rendezvény egyik legérdekesebb mozzanataként a gépbemutató terem két kiállított berendezésén (DMC 635 V eco és CTX 310 V3 eco) „élőben” elvégzett egy-egy összetett megmunkálási feladatban a megmunkálógépeket a Walter palettájáról felszerszámozva használták. Az utóbbi, egyébként videoközvetítéssel, szakértő kommentálás mellett a jelen lévő érdeklődők által remekül nyomon követhető bemutató megmunkálásban az új Blaxx generáció sík- és sarokmarási képességeit is perezentálták.

Nem csak a gépeik kínálnak előnyt

A DMG/Mori Seiki rendkívül széles berendezésválasztékából sem hiányoznak a világújdonságok, ilyen például a szintén az idei őszi stuttgarti AMB-n a szakközönség elé tárt, a legnagyobb munkadarabokhoz szánt DMU 125 monoBlock Next Generation típusú, billenő körasztallal felszerelve akár öttengelyes függőleges megmunkálóközpont.

A munkadarab tömege kategóriájában egyedülállóan eléri a 2600 kg-ot, a megmunkálási pályák hossza pedig a három alaptengely irányában 1335, 1250, illetve 900 mm. Az egyetlen öntvényblokkra épített (úgynevezett monoblokkos kivitelű), ezáltal rendkívül stabil megmunkálóközpontok legújabb generációjába tartozó DMU 125 modellbe 2100 mm-es ajtónyílásának köszönhetően a munkadarabok közvetlenül az asztal közepére daruval is berakodhatók. A teljes gép helyigénye 22 négyzetméter.

Az igen szerteágazó géppalettán felül a felhasználók sokat profitálhatnak a DMG/Mori Seiki újonnan bevezetett szolgáltatásaiból is. A DMG Messenger valós idejű rendszerkövetést valósít meg bárhonnan, bármikor. Az internetalapú szolgáltatással táblagépről, okostelefonról válnak lekérdezhetővé a legfontosabb információk a távolban üzemelő gépekről, illetve hiba fellépése esetén a rendszer automatikusan figyelmeztetést küld a mobil eszközre.

Egy másik új szolgáltatás, a DMG Service Agent feladata pedig az előzetes szervizelési információk előállítása. Ezzel a felhasználó a szervizt a megfelelő időpontra ütemezheti, amivel jelentős költségeket is megtakaríthat. Az említett két szolgáltatás a termelőeszközök leghatékonyabb üzemeltetése érdekében össze is kapcsolható.