hirdetés
hirdetés

Kétfotonos polimerizáció

Egy hajszálnál is keskenyebb hajót alkottak

Hollandiai tudósok lézer alkalmazásával létrehoztak egy mikroszkopikus hajót, amellyel könnyebben tanulmányozhatják a miniatűr testek folyadékokban végzett mozgását.

hirdetés

A hollandiai Leideni Egyetem kutatói létrehozták a világ alighanem legkisebb hajóját.

A mindössze 30 mikron hosszúságú modellt 3D-nyomtatással állították elő. A cél az volt, hogy megvizsgálják, miként lehet úszásra optimalizált, mikroszkopikus objektumokat előállítani.

A pásztázó elektronmikroszkóppal lekapott hajó annyira aprólékosan van kidolgozva, hogy egy nyitott kabin, egy kémény és több hajóablak is jól kivehető rajta.

Forrás: Leideni Egyetem

Az egész modell csupán harmad olyan vastag, mint egy emberi hajszál.

A kicsi hajót 3D-nyomtatással, de nem a makro méretű műanyagtárgyak gyártásánál bevett extrúziós módszerrel alkották meg. A bárka egy kétfotonos polimerizáció nevű eljárással készült el, melynek használatával egy fényre megszilárduló, folyékony anyagból lézersugarakkal akár komplex alakzatú tárgyak is „kifaraghatóak”.

A projekt keretében a szakemberek olyan mikroszkopikus, úszó tárgyak létrehozásával kísérleteznek, amelyek vízben vagy más folyadékban kémiai reakciók segítségével képesek mozogni. A miniatűr gőzőst például egy platina és hidrogén-peroxid között lezajló kémiai reakció hajtja előre. Az ilyen, szintetikus, parányi testek a későbbiekben például a gyógyszerek szervezeten belüli, akkurátus célbajuttatásában különösen értékes szolgálatot teljesíthetnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés