Egy feltöltéssel 28 000 évig működő akkumulátor
Egy NDB (Nano Diamond Battery) nevű amerikai start-up bejelentette, hogy sikeresen letesztelte saját fejlesztésű, nukleáris hulladékkal működő akkumulátorát.

Az elem működésének lényege, hogy a radioaktív béta-sugárzást elektromos árammá kovertálja.

Az NDB találmánya később állítólag olyan akkumulátorok előállítását is lehetővé teszi, amelyek töltés nélkül is 28 000 évig elegendő energiát bocsáthatnak a felhasználók rendelkezésére.

A "nukleáris akkumulátorok" radioizotópokat tartalmaznak, és szintetikus gyémánttal borítják be őket. Az izotópok rugalmatlan szórás (inelastic scattering) során a szintetikus gyémánttal kölcsönhatásba lépnek – ez alatt az interakció alatt a sugárzó energia villamos energiává lényegül át. Mivel a radioaktív anyagok égetése akár évezredekre is kiterjeszthető folyamat, az NBD elemeinek élettartama a jelenleg létező elektronikus eszközökét sokszorosan meghaladhatja.

Az új találmány nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, mivel „sugárzásmentes”, és a gyémántburok egyébként is lehetetlenné teszi, hogy az eszköz megrongálódhasson.

Egyelőre hihetetlennek tűnik, de a hírek szerint az új technológiával kialakított telepek már idén elérhetővé válhatnak.