Egy atom vastagságú mágnest hoztak létre Amerikában
Egy újabban kialakított, kétdimenziós anyag jelentős előrelépéshez vezethet a számítógépes információ mágneses alapú eltárolásának területén.

Két dimenziós, azaz egy atom vastagságú mágneses anyagot hoztak létre a Kaliforniai Egyetem tudósai. Vonzó-, illetve taszítóképességét a sík matéria szobahőmérsékleten sem veszíti el, ami egyéb alkalmazások mellett a számítógépes adatok sokkal nagyobb sűrűségű tárolását is lehetővé teszi.

A mágneses tulajdonságokkal rendelkező kétdimenziós anyagok azonosítása a tudományban nem újkeletű törekvés.

Néhány évvel ezelőtt amerikai tudósok például kiderítették, hogy egy króm-trijodid (CrI3) nevű elegy egy atom vastagságúra redukálva is „képes megőrizni a vonzerejét”, csupán az vele a gond, hogy mindehhez rendkívül alacsony hőfokon kell tartani a környezetét. A felhasználási területnek kiszemelt adatközpontok ilyen fagyos körülmények között működésképtelenek.

A Lawrence Berkeley National Laboratory és a Kaliforniai Egyetem kutatói mindazonáltal most megalkottak egy anyagot, amellyel – úgy tűnik – felül tudnak emelkedni ezen a problémán.

A szakemberek grafén-oxid, cink és kobalt keverékével vágtak neki a kísérletezgetésnek. A mixtúra átsütése után egy bizonyos, egy atom vastagságú, kobaltatomokkal teleszórt cink-oxid-réteghez jutottak. Az így kapott lapot ezt követően két grafénréteg közé helyezték, és ezen takaró elégetésével tettek szert az akár szobahőmérsékleten is megbízható mágnesként működő, kétdimenziós fóliára.

Az utólagos tesztek során kiderült, hogy a kobalt mennyiségének variálásával a mágnes ereje is módosítható.

Ahogy azt már korábban említettük, a technológia egyik legígéretesebb alkalmazási területe a számítógépes információ eltárolása lehet.

A manapság használatos memóriaeszközök nagyon vékony, ám még mindig háromdimenziós, akár több száz vagy több ezer atom vastagságú mágneses filmekre támaszkodnak. Ezeknél a fóliáknál az egy atom vastagságú mágnesek az adatok sokkal sűrűbb archiválására is lehetőséget kínálhatnának.