hirdetés
hirdetés

Okosközlekedés

Egy amerikai cég értelmet verne a közutakba

Az új rendszer betonlemezeken keresztül kölcsönözne némi sütnivalót a pályaszakaszoknak.

hirdetés

Valljuk be, a városokat összekötő aszfaltutakat nem éppen az eszük miatt szeretjük. A szerepük csupán annyi, hogy kijelöljék az utazás irányát, és valamelyest biztonságosabbá tegyék a járművek közlekedését. Bár többé-kevésbé betöltik a rendeltetésüket, Kansas Cityben egy Integrated Roadways nevű startup nem elégszik meg a fennálló helyzettel.

A cég konkrétan megpróbálja okosabbá varázsolni az egyes közlekedési pályaszakaszokat.

A koncepciójuk szerint az aszfaltbevonatot olyan, folyamatosan továbbfejleszthető betonlemezek váltanák fel, amelyek a közlekedési eszközök detektálásával egyidőben a járművek pillanatnyi tartózkodási helyét is képesek meghatározni.

Forrás: Integrated Roadways
Forrás: Integrated Roadways

A lemezeket átitató digitális technológia szakadatlan internetkapcsolatot biztosítana az áthaladó járművek részére. A baleseteket követően a burkolat a közlekedési eszközök koordinátáinak tudatában gyorsan a pontos helyszínhez hívhatná ki a sürgősségi szolgálatokat. A rendszer emellett például a forgalmi korlátozásokról, illetve torlódásokról tájékoztathatja a sofőröket, hogy aztán a leghatékonyabb és -biztonságosabb alternatívákat javasolja a számukra. Rendkívül fontos fegyvertény, hogy az előre legyártott betonlemezek telepítése az aszfalt felvitelénél jóval olcsóbb eljárás.

Az újdonságban rejlő lehetőségekről mindamellett nemsokára sokkal pontosabb fogalmat alkothatunk. Számos partnerrel együttműködésben az Integrated Roadways egy többéves teszt keretében egy félmérföldes szakaszon valós körülmények között is próbára teszi a technológiát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés