Ég veled, Jumbo!
Felhagy a világ talán legismertebb utasszállító repülőgépének gyártásával a Boeing. A legendás modell karrierje tulajdonképpen már a 2000-es évek elején leszállóágba került.

A Bloomberg értesülései szerint fokozatosan leáll ikonikus, 747-es kódjelű repülőjének gyártásával a Boeing. A gép újratermelődésének előreláthatóan nagyjából két éven belül vége szakad. A Jumbo Jetnek is becézett modell a legkülönbözőbb légitársaságok kötelékében már több mint 50 éve teljesít szolgálatot. Ugyan a 747-es kivezetését hivatalosan még nem jelentették be, a pénzügyi beszámolókból könnyen kiolvasható, hogy a géptől elbúcsúzik a gyártó.

Beszédes egybeesés, hogy az Airbus a maga SuperJumbóként is emlegetett A380- as modelljét szintén kivonja a forgalomból. Mind ezen fejlemények arra utalnak, hogy a legrobusztusabb szárnyas utasszállítóknak – legalábbis ideiglenesen – befellegzett. A gyártók anyagi okokból döntöttek a változás mellett.

Kereskedelmi céllal az első Boeing 747-es 1970 ben emelkedett a levegőbe, és gyakran a „fellegek királynőjének” nevezték. A légitársaságok mindazonáltal már a kétezres évek elején elkezdtek áttérni a kéthajtóműves Boeing 777-es és 787-as típusokhoz hasonló, kisebb és üzemanyag-takarékosabb gépekre, szóval az ikonikus monstrumok sorsa tulajdonképpen már sok évvel ezelőtt megpecsételődött.