hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Ég és Föld: hazatért az űrből az amerikai ikertestvér

Scott Kelly és atyafia genomjának összehasonlításával a tudomány kipuhatolhatja, milyen hatást gyakorol a kozmosz az ember genetikai felépítésére.

hirdetés

Szerda hajnalban Kazahsztánban sikeresen landolt a Scott Kelly, Mikhail Kornienko és Szergej Volkov űrhajósokat szállító Szojuz űrkapszula. Kelly és Kornienko csaknem egy évet töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, amivel egyidejűleg az űrben leszolgált idő USA-ban hatályos rekordja is megdőlt.

Kazahsztán felé tart a három űrhajóst szállító Szojuz űrkapszula (Forrás: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

A kapszula magyar idő szerint hajnali 5:26-kor ért földet. Kelly és Kornienko 340 egymást követő napot töltött el a kozmoszban, és a Szojuz landolásakor 5440-szer kerülték meg a Földet.

Csaknem egy éves távollétük folyamán az 52 éves Kelly-t és az 55 éves Kornienkót több tucat orvosi vizsgálatnak és tudományos kísérletnek vetették alá, hogy kiderítsék, milyen hatást gyakorol az űrben tapasztalható intenzív sugárzás, a súlytalanság, az elszigeteltség és a szituációból fakadó stressz az emberi szervezetre. A kutatások célja emellett, hogy elősegítsék az esetleges „embert próbáló”, minimum kétéves Mars-küldetések terveinek kidolgozását.

Scott Kelly (Forrás: Twitter)

Scott Kelly egykor ugyancsak a NASA kötelékében szolgáló ikertestvére, Mark nem mellesleg szintén részt vesz a projektben, ugyanis az ő és a bátyja (öccse?) géntérképének összehasonlításával a történelemben először a kutatók azt is megvizsgálják, hogy a huzamosabb űrutazások előidézhetnek-e változásokat az ember genomjában.

340 napos missziójával Kelly egyébként a leghosszabb űrutazás eddigi amerikai rekordját is megdöntötte. A csúcstartó Michael Lopez-Alegria volt, aki 2007-ben 215 napot „húzott le” a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrutazás hosszát tekintve a maga 438 napjával Oroszország továbbra is csúcstartó marad. A leghosszabb küldetések négy kozmonauta (orosz asztronauta) nevéhez fűződnek, és ezek közül is kimagaslik Valerij Vlagyimirovics Poljakov fizikus vállalkozása, aki 1994 januárjától 1995 márciusáig tartózkodott a MIR űrállomáson.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés