E.ON helyett Audax
2021. július 1-től Audax Renewables Kft.-ként folytatja működését Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedője, az E.ON EKER Kft.

A 22 ezer vállalati és önkormányzati ügyfelet magába foglaló versenypiaci ügyfélportfólió átvételének hivatalos lezárultával július 1-től Audax Renewables Kft.-ként folytatja Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedője. Az Európa kilenc országában jelen levő Audax Renovables S.A. képviselője először mutatkozott be Magyarországon, és terjeszkedési terveiről is beszámolt.

A Spanyolországból induló, de ma már kilenc európai országban tevékenykedő Audax az elmúlt tíz évben látványos növekedést produkált, és ma már két erős lábon áll. Egyrészt megújuló energiában vannak érdekeltségei, nap- és szélerőműveket telepített, melyek összkapacitása mára eléri a 2500 megawattot, és Európán túl Panamában is jelenlétet biztosít az Audaxnak. Másrészt energiakereskedelemmel foglalkozik, elsősorban Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, összesen 575 ezer vételezési helyet ellátva, melyeknek összesen mintegy 15 terawattóra energiát szolgáltatott 2020-ban, több mint 1 millió eurós konszolidált árbevétel mellett. Mint Francesco Calabretta, az Audax Renovables S.A. országmenedzsere elmondta, az Audax hosszútávon világszerte arra törekszik, hogy olyan villamosáramot értékesítsen, ami megújuló energiából származik. Spanyolországban ezt a feltételt már teljesítették is: az értékesített energia 100 százalékát fedték le megújulós kapacitásaikkal.

Ebbe a nemzetközi portfolióba került be újabb 22 ezer ügyfél, az egyik legnagyobb magyar versenypiaci áramszolgáltató szakmai befektetőként való megvásárlása útján. Az Audax Renewables Kft-vel áll mostantól szerződésben 2 ezer közigazgatási ügyfél, 3 ezer nagyvállalat és 17 ezer kis- és középvállalat. Az Audax a magyar versenypiaci villamosenergia-kiskereskedelemben meghatározó cégként lesz jelen, a piac 25 százalék-át látva el. Mint Francesco Calabretta elmondta, a magyar piacon való megjelenés nem korlátozódik kizárólag villamos áram értékesítésére. A cég már tárgyalásokat folytat magyarországi gázkereskedő cég megvásárlásáról.

2022-ben mindenképpen szeretnének kombinált áram- és gázszolgáltatási szerződésekkel is jelen lenni a versenypiacon.

Bár a médián keresztül országszerte találkozhattak már a magyarok az új versenypiaci áramkereskedő, az Audax természetközeli hirdetéseivel és élénk sárga logójával, hivatalosan csak június 30-ától szakadnak el a korábbi tulajdonos piros arculati elemeitől. Az ügyfelek a változásból egyelőre semmit nem éreznek, mind jogilag, mind technikailag folytonos a működés a fennálló szolgáltatási szerződéseknek megfelelően. „Az ügyfélkapcsolati munkában, a tanácsadói szerepben egy új megközelítést hoz az Audax Magyarországra, nem véletlen a szlogen: a jövő kreatív energiája” – mondta el bemutatkozójában Fejes Tibor az Audax Renewables Kft. ügyvezető igazgatója. „Az energiaiparban zajló technológiai változások és a piaci környezetben tapasztalható, sosem látott turbulencia kérdések sorát szüli az ügyfelekben, melyekre joggal várnak magyarázatot, és azon túlmenően olyan javaslatot is, mellyel kényelmüket, versenyképességüket, biztonságukat növelhetik, nem utolsó sorban a természeti értékek megőrzésének figyelembevételével.”

A versenypiacon villamosáramot vételező közületi és önkormányzati ügyfelek kiszolgálása az elmúlt években a magyar energiapiac egyik legaktívabb szegmensévé vált. Az energiahatékonysági beruházásokra ezek az ügyfelek a leginkább nyitottak, hiszen a fejlesztések révén fogyasztásuk, gazdálkodási mutatóik, karbonlábnyomuk és működésük egyéb paraméterei is kedvezőbben alakulhatnak. Ráadásul ezeknek az ügyfeleknek van kézzelfogható és fizetőképességgel is párosuló igényük az energiahatékonysági fejlesztéseket zöldenergiás megoldásokkal véghez vinni. Ezen a területen az Audax óriási nemzetközi tapasztalattal bír.