Drónokkal fakasztanak esőt Dubajban
Az Egyesült Arab Emírségek megbízásából drónokkal próbálnak csapadékot fakasztani a Közel-Kelet fölött szállingózó, egyes felhőkből az angliai Readingi Egyetem szakemberei.

Drónokkal próbálnak esőt fakasztani a felhőkből Dubajban, ahol évente alig 100 milliméter csapadék esik csak. 2017-ben az Egyesült Arab Emírségek (EAE) kormánya 15 millió dollárt biztosított kilenc különféle esőgeneráló projektre. A Reading Egyetem tudósainak a találmánya az egyik támogatott projekt. A repülő szerkezetekkel a csapadék keletkezését áramütésekkel kívánják előidézni. A kísérleteket az EAE megbízásából az egyesült királyságbeli Reading Egyetem kutatói hajtják végre.

Az EAE – például só bevetésével – bizonyos csapadékképző technológiákat már jelenleg is alkalmaz, viszont az elegendő mennyiségű eső előteremtéséhez még további erőfeszítésekre van szükség.

Az új projektben résztvevő, különböző szenzorokkal és elektromostöltés-kibocsátó eszközökkel felszerelt drónok feladata az lesz, hogy a fellegek belsejébe hatolva a felhőcseppek elektromos töltési egyensúlyát megváltoztassák. A beavatkozás hatására a víz eme kicsiny adagjai egy nagyobb cseppé fognak összetapadni, amely aztán a kellő tömeget elérve zuhanásnak indul (vagyis csapadékká válik).

A pilóta nélküli légi járművek (UAV) használata a felhők elektromos tulajdonságainak mesterséges módosítására abzolút innovatív megközelítés, ráadásul ígéretes tulajdonsága az eljárásnak, hogy nem okoz lokális környezetszennyezést, mivel az UAV-k elektromos meghajtásúak.

Ha a tesztek ígéretesnek bizonyulnak, további források bevonásával még robusztusabb töltéskibocsátó drónokkal is megkezdődhetnek a kísérletezgetések.