hirdetés
hirdetés

Hadászat

Drónnal tisztítanák meg a régi aknamezőket

Sikere esetén a módszer tízszer gyorsabban dolgozna a már létező technológiáknál.

hirdetés

A Kickstarteren keresztül közösségi finanszírozással kívánnak lendületet adni egy olyan drón kialakításának, amelyik a jelenlegi módszereknél tízszer gyorsabban tisztítaná meg az aknamezőket. A drónt Massoud Hassani fejlesztette ki, aki nem most jött le a falvédőről. Hassani még 2011-ben a hollandiai Design Academy Eindhoven egyetem végzős diákjaként fejlesztette ki a „Mine Kafont”, amely óriási, soklábú, szélhajtotta gömbként igyekezett semlegesíteni a bombákat.

A legújabb találmány célja nem változott, ám eltérő eszközöket alkalmaz.

Összegezve a Mine Kafon Drone az egyes aknák hatástalanítását három lépésben végezné el:

  • a felderítő szakasz alatt az egyes területeken a drón beazonosítja, majd pedig GPS-címkékkel ellátja a lehetséges aknák összes pozícióját,
  • ezt követi a detektálási szakasz, amikor is a gép az aknák megtalálásához közelebbről is szemügyre veszi a kijelölt pontokat,
  • a folyamat egy robotikus kar bevetésével a megsemmisítési szakasszal zárul

Az ENSZ már reagált is a projektre. A szervezet óvatos lelkesedére int a Mine Kafon Drone-nal kapcsolatban, mondván, hogy az apparátust „egy pilótateszten még ki kell próbálni, hogy lássuk, mennyire bevethető a különböző környezeti feltételek mellett.” Egyéb aknaellenes csoportok, mint például a Mine Advisory Group sokkal bizakodóbbak, és állításuk szerint a Kafon Drone-t azonnal bevetnék.

Mine Kafon Drone (Forrás: Pinterest)

Bár Hassani szerint is a pontos helymeghatározás okoz némi nehézséget, a terv minden esetre nemes célt szolgál.

Ahogy mindig, most is csínján kell bánni a közösségi finanszírozású projekttel, hiszen még a célul kitűzött összeg begyűjtése sem garancia az akcióterv sikerére.

Minden esetre a technológia közösségi finanszírozással vagy a nélkül remélhetőleg az aknamezők fölött így is hamarosan megkezdheti életmentő pályafutását.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés