Drónnal gazdagítanák a Marsra küldendő járműparkot
A vörös bolygó vézna atmoszférája rendkívül megnehezítheti a jármű levegőben maradását.

Számos magán- és nonprofit szervezet közösen bejelentette, hogy egy NASA-val kötött partnerség keretében a Marson is szolgálatba állítható drón kifejlesztésére adja a fejét.

A tervezett helikopter későbbi tesztjeihez az igen vékony atmoszféra leképezésére a Földön még a kanadai sarkvidék Devon-szigetét, és azon belül is a 39 millió évvel ezelőtt keletkezett, Haughton nevű becsapódási kráterét találták a legalkalmasabb helyszínnek.

A légkörkülönbség problémája mindazonáltal így is megmarad. Atmoszféra tekintetében a Devon-sziget még mindig igencsak el van engedve a vörös bolygóhoz képest. A 2020-as Mars-misszióban egy esetlegesen résztvevő felderítő robothelikopter óriási rotorokkal talán azért megküzdhetne a csenevész atmoszférával.

A drónokkal a barlangokhoz, lávacsövekhez, kráterekhez és kanyonfalakhoz hasonló, roverek számára elérhetetlen területeket is fel lehetne fedezni. A repülő egységek emellett talajszinten guruló társaikkal tandemben közös missziókat is végrehajthatnának. A rover például talajmintavétel után a begyűjtött anyagot átnyújthatná a drónnak, amely a matériát visszaszállíthatná a bázisra, a szárazföldi jármű pedig ingázás nélkül helyben folytathatná a tevékenységét.