Drónflotta forradalmasítaná a házhozszállítást
Egyelőre több akadály hátráltatja a világkereskedelem fontos pilléreként működő Amazon ötletének megvalósulását. 

Az internetes kereskedelemmel foglalkozó Amazon 2013-ban egy videóban szemléltette, hogy miként is képzeli el az áruforgalom lebonyolításának jövőjét. A mozgóképen a cég hatalmas raktárában először „hús-vér” emberek csomagolják be a kiszállításra szánt küldeményt, amelyet aztán pilóta nélküli repülőgépek juttatnak el a megrendelő által megadott címre.

Az Amazon még tavaly szeptemberben nyújtotta be szabadalmi kérelmét az új, pilóta nélküli légi járművekkel működő kézbesítési rendszerre, ám a beadvány szövegét csak 2015 áprilisában tette közkincsé a vállalat. A szabadalmi kérelem lényeges elemei dióhéjban a következőK:

• A rendszer több mint csak egy drón – egy egész flottáról beszélünk. Az egyes drónokat egy kezelőprogram navigálja el a szállítmányok rendeltetési helyéhez.

• Az időjárási viszonyok, a távolság és egyéb tényezők figyelembevételével külön szoftver számítja ki az egyes küldetésekhez szükséges energiamennyiséget.

• A drónok és az őket vezérlő számítógépek között külön kommunikációs program biztosítja a folyamatos összeköttetést.

A pilóta szó egyszer sem fordul elő a dokumentumban. Az emberi munkaerő csupán futólagosan, a biztonságos le- és felszállást taglaló szekcióban kerül megemlítésre. Az Amazon rendszere kifejezetten az autonóm gépekre épül.

Némi akadályt jelent, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) csak szigorú feltételekkel engedi tesztelni az online kereskedő drónos koncepcióját. A hatóság határozottan előírja például emberi „pilóták” közreműködését az akcióban, amiért az Amazon a fejlődés kerékkötőjének titulálta a szervezetet. Bár az FAA egy ideje már enyhülni látszik a kérdésben, a kereskedőóriás drónjai még beláthatatlan ideig rostokolhatnak a „hangárokban”.