Drasztikusan csökkentené energiafelhasználását az EU
A 2030-ig megvalósítandó célkitűzés még a párizsi klímaegyezményben rögzített kötelezettségvállalásokon is túlmutat.

Bár az amerikai Trump-kormány nem veszi komolyan a klímaváltozás kérdését, az Európai Unióban 2030-ra csaknem harmadával csökkenhet az energiafogyasztás. A párizsi klímaegyezmény értelmében az EU ugyanerre az időszakra már egyébként is tervbe vette a széndioxid-kibocsátásának 40 százalékos visszaszorítását.

„A mai javaslatoknak három fő célja van – írta november 30-án kiadott közleményében az Európai Bizottság. – Az energiahatékonyság előtérbe helyezése, a megújuló energiaforrások területén a globális vezető szerep megszerzése, illetve a fogyasztók számára egy méltányos kompromisszum kialakítása.”

Ahogy azt a BBC megjegyzi, az EU az okosméréshez, valamint az innovatív tervek kidolgozásához is új ösztönzőket teremt, hogy elősegítse az energiaszolgáltatók költségeinek visszaszorítását, továbbá, hogy több európai polgárt sarkaljon az áram saját kezű előállítására és értékesítésére.

„Különösen büszke vagyok a kötelező jellegű 30 százalékos energiahatékonysági cél meghatározására – mondta Miguel Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos. Mivel ez csökkenti az energia importtól való függőségünket, munkahelyeket teremt, és még jobban mérsékli a kibocsátást.”

A terv még a javaslati szakaszban van, de ha az Európai Parlament elfogadja, a kötelező 30 százalékos energiahatékonysági cél 2021-2030 között várhatóan évente akár 177 milliárd eurós (kb. 55 billiárd, avagy 55 000 000 000 000 000 forintos) összértékű állami és magánberuházást indíthat el, és 900 000 munkahelyet teremthet a földrészen.