Dolgok internete a gyárcsarnokban
A szenzortechnológiát felhőszolgáltatásokkal, analitikai képességekkel, mesterséges intelligenciával és kiterjesztett valósággal ötvözik a Fujitsu dolgok internetére épülő megoldásai, amelyek tíz iparágban segítik a vállalatok digitális átalakulását. A Fujitsu Forum 2016-on jártunk.

A gyártóipar számít jelenleg a dolgok internetére (internet of things, IoT) épülő megoldások legnagyobb piacának, megelőzve a közműszolgáltatások, a kereskedelem és a szállítmányozás területét – hangzott el a Fujitsu Japánon kívüli szerveztének éves konferenciáján, a Fujitsu Forum 2016-on, amelyre november közepén a világ 80 országából több mint 12 ezer szakmai látogató érkezett Münchenbe.

Ubiquitousware termékcsaládjában, amelyet tavaly jelentett be, a Fujitsu horizontális és vertikális IoT-megoldások folyamatosan bővülő körét kínálja a gyártó vállalatoknak is ipar 4.0-s projektjeik megvalósításához. A legújabb fejlesztések nem hiányoztak az idei konferenciát kísérő kiállításról sem.

A dolgok internetét a kiterjesztett valósággal ötvözi a Fujitsu okoskijelzője

Több rétegből épülnek fel a Fujitsu IoT-megoldásai, melyek felhasználó oldali összetevőjét a Ubiquitousware termékcsaládba tartozó okoseszközök, az ún. alapmodulok képezik. Fejlett érzékelőikkel ezek az eszközök értékes adatokat gyűjtenek az emberek, a gépek, az infrastruktúrák és más dolgok mindenkori állapotáról, amelyeket a Fujitsu analitikai szoftvere, a Ubiquitousware Sensor Algorithm elemez, és az így kapott információt az adott alkalmazásnak megfelelő formában juttatja vissza a különböző szerepkörökben dolgozó munkavállalókhoz, csatolja vissza a munkafolyamatokba. A megannyi – részben házon belül bevezetett, részben a szolgáltatói adatközpontokban, a nyilvános felhőben működő – hardver- és szoftverkomponens összekapcsolását, valamint a nagy mennyiségű adat gyors elemzéséhez szükséges feldolgozási kapacitás biztosítását a Fujitsu MetaArc digitális üzleti platformja teszi könnyebbé a vállalatoknak. 

Az IoT-projektek még gyorsabb előkészítését a Fujitsu egy eszközöket és alkalmazásokat tartalmazó próbacsomaggal, a Ubiquitousware Pilot Pack kibocsátásával is segíti, amellyel a vállalatok a tényleges bevezetés megkezdése előtt, bérleti konstrukcióban tesztelhetik a dolgok internetére épülő alkalmazásaikat.

Érzékelők és mesterséges intelligencia

Hatvannál több algoritmust használ a Ubiquitousware Sensor Algorithm analitikai szoftver, amely a Fujitsu Zinrai mesterségesintelligencia-technológiájára épül. A különböző algoritmusok az alapmodulokba épített szenzorokról érkező adatok elemzésére szolgálnak – az érzékelők többek között az emberek mozgásáról, életfunkcióiról, tartózkodási helyéről, beszédéről, környezetük hőmérsékletéről és hanghatásairól küldhetnek a megfelelő szoftverrel értékes információvá alakítható adatokat.

Az alapmodulok különféle szenzorokat – például gyorsulásmérőt, barométert, geomagnetométert, giroszkópot, mikrofont, pulzusszámlálót és GPS-t – tartalmazhatnak az alacsony energiafogyasztású, hálózati kommunikációs – például Bluetooth – technológia mellett, de mikroszámítógép is építhető beléjük az adatok előfeldolgozásához. Az alapmodulok alkalmazásokba, termékekbe és szolgáltatásokba illesztését a Fujitsu a Ubiquitousware Core Module Development Kit fejlesztőkészlettel támogatja. A MetaArc digitális üzleti platform komponenseit a Fujitsu Cloud IoT Platformja a japán gyártó immár Európában is elérhető, K5 nyilvános felhőjében, infrastruktúra- és platformszolgáltatásként kínálja, így a vállalatok nagyon nagy számú érzékelőt és korlátlan mennyiségű szenzoradatot is azonnal és könnyen kezelhetnek a dolgok internetére épülő alkalmazásaikban.

Viselhető okoskijelző és -kitűző

Münchenben mi is felpróbáltuk a Fujitsu fejen viselhető okoskijelzőjét, a Ubiquitousware Head Mounted Displayt, amely a dolgok internetét mobil videotelefonálással és kiterjesztett valósággal (augmented reality, AR) ötvözi. A bonyolult gépek és infrastruktúrák karbantartásán dolgozó, illetve újonnan belépő, még tapasztalatlan munkavállalókat segítő alkalmazásban a hanggal vezérelhető okoskijelző a felhasználó jobb szeme előtt menüt jelenít meg, amelyről videotelefon-hívás kezdeményezhető. A munkást támogató szakember így ugyanazt látja, amit a helyszínen tartózkodó kollégája, és szóban, illetve az okoskijelzőn megjelenő, grafikus útmutatással segítheti a probléma megoldását.

12 ezren látogatták meg a Fujitsu Forum 2016-ot

Ugyancsak a Ubiquitousware termékcsaládba tartoznak azok az életjeleket érzékelő okoskarkötők és helyérzékelő kitűzők, amelyek a veszélyes körülmények között dolgozó alkalmazottak egészségi állapotát, teljesítményét és környezetét monitorozzák. Segítségükkel – és az általuk küldött adatokat elemző szoftverekkel – azonnal észlelhető, ha a munkavállaló életfunkciói megváltoznak például a fokozott hőhatás következtében, nő a megbetegedés vagy a baleset kockázata, esetleg valamelyik esemény bekövetkezett, mert a dolgozó mozgása, testhelyzete hirtelen megváltozott. Valós idejű pozicionáló technológiával beltérben akár 30 centiméteres pontossággal és mindössze egy másodperces késleltetéssel követhető az alkalmazottak elhelyezkedése. Az okoskitűző emellett egy pánikgombbal is felszerelhető, amellyel a bajba jutott alkalmazott segítséget hívhat és jelezheti kollégáinak pontos koordinátáit.

Japánban a Fujitsu egyik üzemében ezt a precíziós, beltéri pozicionálást és az általa fejlesztett Manufacturing Industry Solution VPS GP4 (Global Protocol for Manufacturing) technológiát olyan megoldásban teszteli, amellyel modellezhető az alkalmazottak, az anyagok és a gépek mozgása a gyárcsarnokban, azonosíthatók a folyamatok kevésbé hatékony szakaszai, és ellenőrizhető a változtatásokkal elért hatékonyságnövekedés.