hirdetés
hirdetés

PLM Prespektíva 4.0

Díjátadó, esettanulmány és elektromos repülőgép

Számtalan érdekességet tartogatott a Graphitnak a közelmúltban tartott PLM Perspektíva 4.0 rendezvénye, amelynek központi témája az ipar 4.0, illetve a CAD/CAM/PLM-megoldások gyakorlati alkalmazhatósága volt.

hirdetés

A rendezvényt a PLM Design Contest 2016 díjátadója nyitotta, amelynek keretében Solid Edge és NX kategóriában pályázhattak Siemens PLM termékeket használó cégek.

A győztesek bejelentését követően Sallay Péter, a Graphit Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást, amelyben bemutatta, hogy az internet, a különböző eszközök kapcsolatára épülő megoldások a hétköznapokban éppen úgy egyre fontosabbak, mint az iparban. Ezt követően két partnerelőadásra került sor. Az Evopro képviselője a PLM megoldások fontosságát, illetve a biztonsággal kapcsolatos kérdések égető mivoltát hangsúlyozta, bemutatva, milyen könnyen lehet egy-egy kevésbé gondosan titkosított rendszer adataihoz hozzáférni. Szó esett emellett az egyetemi együttműködés fontosságáról, illetve a tavalyi Perspektíván bejelentett, a Graphittal való együttműködés révén létrejött Teamcenter-alapú mintarendszerről.

Az egész médiát bejárta és itt is bemutatásra került az eFusion repülőgép, amely a Siemens és a Magnus Aircraft együttműködéseként jött létre, és egyedülálló módon teljes mértékben elektromos meghajtású, műrepülhető kétüléses jármű. A repülőgép meghajtását, illetve az akkumulátormegoldást a Magnussal együttműködve a hazai Siemens dedikált projektcsapata készítette el, megoldva számtalan fejlesztés közben felmerült problémát. Ilyen probléma volt az orrban tárolt akkumulátorok súlya, ami kulcskérdés egy repülőgép esetében, vagy éppen ezen akkumulátorok cseréjének időtartama, amit öt percre sikerült leszorítani. Ezzel a megoldással kikerülhető az elektromos meghajtású járművek visszatérő problémája, a töltési idő hosszas mivolta, hiszen a gép leszállás után egy gyors akkumulátorcserét követően ismét a levegőbe emelkedhet, míg a kiszerelt energiatárolók a géptől függetlenül a földön kerülnek feltöltésre.

Teljes PLM feladatot mutattak be a Nanobox példáján (forrás: Graphit)
Teljes PLM feladatot mutattak be a Nanobox példáján (forrás: Graphit)

Esettanulmányként egy teljes és valós PLM folyamat került bemutatásra az ipar 4.0 mintagyárának tekintett ambergi Siemens gyárban előállított Simatic Nanobox nevű, kompakt méretű ipari PC példáján keresztül. A digitális ikerpár koncepciója megjelent minden fázisban: az alkatrésztervezés bemutatása Solid Edge-ben történt, amelyet az NX-ben és a Simcenterben végrehajtott analízis és megmunkálás tervezés követett. A gyártás tervezésére, előkészítésére és szimulációjára a Tecnomatix termékcsalád különböző moduljai mutattak be megoldásokat (Plant Simulation, Process Simulate Robotics), végül az úgynevezett Quality Management portfólió szoftvereivel mutatták be a NanoBox problémás részeinek ellenőrzését.

A Perspektíva 4.0 konklúziója az volt, hogy a hazai iparvállalatoknak minden szinten fel kell készülnie a digitalizáció és az ipar 4.0 kihívásaira, és ezek PLM vonatkozásában a Graphit Kft. a területet 20 éve és teljes hatókörében képviselő szakértőjeként hatékony segítséget tud nyújtani.

További információ itt érhető el.

Kiss András
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés