Digitális alkatrészadatok mindenkinek
Az Eplan Data Portal május végén megjelenő új verziójának köszönhetően a felhasználók számára Eplan-alkalmazástól függetlenül is lehetővé válik több százezer alkatrészadat elérése.

„Ezzel a lépéssel teljesen új felhasználói csoportokat céloz meg a portálunk: egyrészt a kereskedelmi adatokat kereső ERP-, PDM/PLM felhasználókat, másrészt az AutoCAD-ügyfelek tömegét” – jelentette ki Haluk Menderes, az Eplan ügyvezető igazgatója. A vállalatierőforrás-tervezés, valamint a termékadat-kezelés területén széles körben válnak majd elérhetővé a kereskedelmi adatok, beleértve a cikk- és tételszámokat, illetve a termékleírásokat, amelyekhez mind ez idáig kizárólag az Eplan-felhasználók férhettek hozzá.

Az idei Hannoveri Vásáron bemutatkoztak az Eplan Data Portal újabb kimeneti formátumai (forrás: Eplan)

Az új verzió megjelenésével az ERP- vagy PDM/PLM rendszerek minden felhasználója egy egyszerű regisztráció után kiváló minőségű adatokat tölthet le. Ezek az adatok közvetlenül több mint 120 alkatrészgyártótól érkeznek, és ingyenesen hozzáférhetők egyedi letöltések vagy teljes adatcsomagok formájában. Így a Data Portal különböző gyártók egyesített adatforrásaként üzemel majd, ami szükségtelenné teszi az ellenőrzött adatok felkutatására eddig alkalmazott bonyolult és időigényes kereséseket.

Hozzáadott érték AutoCAD-felhasználóknak

Jelentős újításnak számít az is, hogy a kapcsolási rajzok ezentúl AutoCAD

}-kiterjesztésben is elérhetők lesznek. Ezt talán nem túlzás szenzációs bejelentésként értékelni, hiszen a nélkülözhetetlen elektrotechnikai adatok mindeddig nem teljeskörűen álltak rendelkezésre. Az AutoCAD-környezetben dolgozó tervezőmérnökök ez idáig gyakran kézzel kényszerültek rajzolni, a közeljövőben azonban – a portál online regisztrációs űrlapját kitöltve – szabad hozzáférést kapnak a PLC-k, a frekvenciaváltók, a vészleállító kapcsolók grafikus adataihoz és számos egyéb alkatrészadathoz, amivel rengeteg idő takarítható meg a műszaki tervezés és természetesen az adatok létrehozása terén is. Az alkatrészek a rajzba grafikusan integrálódnak, és a második lépésben a tervező a megfelelő elektrotechnikai információkkal egészítheti ki a tervet.

Több felhasználó – több gyártó

„A portál ezzel egy globális ügyfélkör – például az erőforrás-tervezési rendszerek nagyszámú felhasználója – számára válik elérhetővé, akik nem is feltétlenül a mi szoftverünk közvetlen felhasználói – ismertette Menderes a stratégiai döntés hátterét. – Az ERP/PDM és a PLM-rendszerek felhasználói így kiváló minőségű adatok központi forrásához kapnak hozzáférést, amely az automatizálási technológia számtalan gyártóját fogja össze. A 

}-kiterjesztésnek köszönhetően hatalmas ügyfélkört tudunk elérni. Az új felhasználók a mindennapi tervezési munkák során olyan területeken is használhatják a kapcsolási rajzokat, ahol az elektrotechnikai tervezés még sok esetben MCAD-alapokon történik.”

Az Eplan számára nem titkolt cél a portál felhasználói körének kiszélesítése, valamint világszerte további alkatrészgyártó cégek bevonása. Az érvek eléggé meggyőzőek, hiszen a bővítéssel a már jelenleg is 100 000 feletti felhasználói létszám a közeljövőben jelentős növekedésnek indul. Ez pedig ideális környezetet teremt a gyártók számára, hogy termékeik bevezetését és népszerűsítését globális szinten folytassák.