hirdetés
hirdetés

Dehogy vámpír, kalóz-városatya!

Nemrégiben a világ hírügynökségei szenzációként közölték a hírt, vámpír-csontvázat találtak Bulgáriában. Mára kiderült, Szozopol hírhedt kalózának, egyben gonosz polgármesterének a maradványait találták meg.

hirdetés

Bolgár régészek és történészek alaposabb vizsgálat után megállapították, hogy a vámpír csontvázának tartott tetem, amelynek mellkasába egy vasdorongot döftek, valójában a 14. században élt bizonyos Krivich földi maradványa. Bozsidar Dimitrov professzor, a Bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója a Novinitének elmondta, Krivich kalóz volt és biztosan nem volt vámpír életében. Az elképzelhető, hogy az emberek tartottak attól, hogy majd a halálában az lesz.

Nagyon gonosz ember volt életében, és a babonákkal átitatott középkorban az emberek úgy vélték, egy romlott ember lelke nem száll a mennyekbe, hanem a bomló testébe bezárva marad a földben, ott szenved, de néha kiszáll, hogy az emberek és az állatok vérét szívja. Ezért döfhették át egy vasdoronggal és nem fegyverrel a mellkasát halála után – mondta el Dimitrov a Novinitének. Krivich ugyanakkor helyi notabilitás is volt, nem is temették volna máskülönben a templom mellé, ahol a sírját megtalálták.

Ez a bizonyos Krivich – amúgy kismert kalóz és bandita - Szozopol város egyik vezetője volt akkoriban, amikor a város egyszerre tartozott a Bizánci Birodalom és a Bolgár Birodalom fennhatósága alá. Ráadásul Krivich hozzá nem értése és hibája miatt a genovaiaknak sikerült betörniük a városba, amelyet teljesen feldúltak és kifosztottak. Dimitrov azonban kihangsúlyozta, Krivich halálában sem vált démonná még a legendákban sem, gondoskodott erről a vasdorong.

Karosszékben
A középkorban mélyen hittek a vámpírok létezésében az emberek. Miként Ne kísérts! – kővel a szájában temették el és Pestisvámpírok pedig nincsenek? című posztomban is beszámoltam róla, ezek bizonyítékai sorra kerülnek elő napjainkban a feltárások során. Krivich, a kalóz-polgármester maradványait a Bolgár Nemzeti Történeti Múzeumban állítják ki.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés