hirdetés
hirdetés

De hova tűnt a király?

A kutatók nem értik, hol van a svéd király. Magnus Ladulås 1275 és 1290 között uralkodott, a kutatók most kihantolták, hogy megállapítsák, miben halt meg, de kiderült, a halott legalább 200 évvel fiatalabb.

hirdetés

Magnus Ladulås közelében temették el családja kilenc tagját is a stockholmi Riddarholmen-templomban, ám a többi tetem is fiatalabb, mint lenniük kellene. A kormeghatározást szénizotópos, C14-es eljárással végezték, és Göran Possnert, az Uppsala Egyetem professzora határozottan állítja, a mérés pontos eredményt hozott.

A sírt 1915-ben is felnyitották, akkor betegség jeleit fedezték fel a csontokon. A Maria Vretmark vezette kutatócsoport most a modern technikák korában a halál pontos okát szerette volna megállapítani, valamint azt, hogy ki az a kilenc személy, akik a király közelében vannak eltemetve. Csak lányáról, unokájáról és feleségéről tudni, hogy a király mellett nyugszanak. Csakhogy most mind a kilenc személyről az derült ki, hogy 1430 és 1520 között temették el őket. Vretmark biztos abban, hogy valamilyen XV. századi politikai játszma része volt a csontok kicserélése.

A történelem átverése 400 év után lelepleződött. De kinek használt a csere és milyen célt szolgált? És hol van Magnus Ladulås? A kutatók szerint az biztos, hogy valahol a templomban, amelynek legfőbb jótevője volt és végrendeletében is azt kérte, hogy ott temessék el. Vretmark szerint kizárt, hogy a templom vezetői engedték volna, elvinni a tetemet.

A svédek a feudalizmus megszilárdítását tulajdonítják Magnus Ladulåsnak, aki rendet teremtett az országban, adókedvezményeket adott és támogatta az egyházat. 1280-as Alsnö-i Rendeletében többek között megtiltotta, hogy bárki – beleértve a nemeseket is - feleséget rabolhasson magának.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[114900] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés