hirdetés

Aeronautika

„Csupaszárny” drónt tesztel a NASA

A kiterjedt szárnyú, pilóta nélküli repülőgépekkel hatékonyan tanulmányozható a légi járművek hajlékony, illetve ingatag részeinek repülés közbeni viselkedése.

hirdetés

A NASA terjedelmes szárnyú (csupaszárny) drónon vizsgálja az „instabil” alkatrészek repülés közbeni viselkedését. A kísérletekben részt vevő, X-56A MUTT (Multi-Utility Technology Testbed) nevű repülő az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repüléskutató Központjában április 9-én folytatta le első repülését.

A MUTT a földön (Fotó: Ken Ulbrich/NASA)

Az X-56A MUTT a NASA X-planes nevű sorozatának tagjaként az új technológiákat tesztelő repülőgépek csapatát gazdagítja.

A drón segítségével azt vizsgálják a kutatók, hogy a repülés folyamán elhajló, illetve ingadozó alkatrészek hogyan befolyásolják a repülő irányíthatóságát. Az űrügynökséget régóta foglalkoztatja a probléma, mivel az intézmény már jó ideje kacérkodik a könnyű súlyú, rugalmas repülőgépekkel. A nehézséget az okozza, hogy a hajlékonyság gyakran csak a mozgó alkatrészek irányíthatóságának kárára növelhető. A magyarul csupaszárnynak becézett (elhanyagolható géptörzzsel rendelkező) repülőgépeken a szakemberek könnyebben kitanulmányozhatják, hogy hogyan teremtsék meg a hajlékonyság és az irányíthatóság közötti egyensúlyt.

A MUTT a levegőben (Fotó: Ken Ulbrich/NASA)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés