Tolmácsolás csuklóból
Egy, a Cornell Egyetem és a Wisconsin–Madison Egyetem tudósainak közös találmánya a későbbiekben hőérzékelőket alkalmazva tolmácsolhatja mechanikusan a siket emberek jelbeszédét.

Az Apple Watch-hoz hasonló, modern hordható eszközök giroszkópot és gyorsulásmérőt használnak a kézfej mozgásának észleléséhez. Az efféle szerkezetek például a csukló felemelésekor képesek bekapcsolni a kijelzőjüket, vagy figyelemmel tudják kísérni, hogy kezet mostunk-e. Vannak azonban bizonyos alkalmazások, ahol ennél azért egy kicsit többre van szükség.

A Cornell Egyetem és a Wisconsin–Madison Egyetem tudósai karöltve létrehoztak egy technológiát, amely a kézmozdulatok sokkal kifinomultabb nyomon követésére is képes. A FingerTrakre keresztelt találmányt a csuklóra kell felhúzni, és az egyes gesztusokról történetesen négy borsó nagyságú, alacsony felbontású hőérzékelővel tud képet alkotni. A kamerák által készített felvételekből egy neurális hálózat a csukló kontúrjának változását tanulmányozva alkot térbeli modellt a kézfejről. A fejlesztők szerint a FingerTrak az első készülék, amely a csukló körvonalának alakulása alapján hoz létre képet a testrész aktuális tartásáról.

A fejlesztők szerint főleg a jeltolmácsolás, illetve a Parkinson- és az Alzheimer-kórhoz hasonló kognitív rendellenességek első jeleinek felismerésére területén hozhat áttörést a készülék. Ugyan a kereskedelmi megjelenésének időpontja kérdéses, bíztató körülmény, hogy akár olcsó komponensekből is összeeszkábálható, és hogy már most is rendkívül precízen dolgozik.