Csóva nélküli üstököst találtak a csillagászok
Precedens nélküli felfedezésük örömére egy farkatlan macskafajta után nevezték el az égitestet.

Nemrég idáig példátlan módon csóva nélküli üstökösre lett figyelmes a tudomány.

Az objektum felfedezése a Reuters beszámolója szerint akár a Naprendszer születéséről is értékes információkkal szolgálhat a kutatók számára. A vicces kedvükben járó asztronómusok egy farok nélküli macskafajtáról nevezték el a nyomvonalmentes tüneményt. A Reuters szerint a „Manx" üstököst sziklás anyag képezi, ami azt jelenti, hogy valószínűleg egy, a Földhöz közeli régióban keletkezett.

A bolygónktól távol eső területeken „napvilágot látó” üstökösök zömét jég vagy egyéb „fagyott vegyületek” alkotják. Általában ezek az üstökösök a Nap felé tartanak, és a testükből elpárolgó jég csóvát hoz létre mögöttük. A tudósok úgy vélik, hogy a Manx üstökös sokáig a Naprendszer távoli berkeiben száguldozott, mivel amikor felfedezték, meglehetősen „ősi” állapotban szelte keresztül az étert. Ez azt jelenti, hogy ha a Manx üstökös a Föld környékén jött létre, később kilökődött a Naprendszer pereme irányába.

Ez a mozgás további részleteket árulhat el a csillagászok számára a Naprendszer dinamikájáról.

Az üstökös jóval kevésbé szórakoztató, tudományos elnevezése egyébként C/2014 S3.

Ugyan a kozmikus tárgyat már 2014-ben felfedezték, csak április utolsó hetében számoltak be róla a tudósok. Az űrkutatók most azt remélik, hogy a jövőben még több Manx üstökösre bukkanhatnak a Naprendszerben.