Zamaróczy Ádám 2021. január 27. 16:00
Csontok 3D-nyomtatása kerámia alapú tintával
Ausztráliai tudósok kifejlesztettek egy új, kerámia alapú tintát, amely a sebészek számára élő sejtekkel teli csontrészek kinyomtatását is lehetővé teszi.

A sidney-i Új-Dél-Wales-i Egyetem tudósai kalcium-foszfátból készült tintát lefektető 3D-nyomtató segítségével kifejlesztettek egy "ceramic omnidirectional bioprinting in cell-suspensions" (COBICS) nevű, kerámia alapú bionyomtatási módszert, amellyel vízbe helyezve akár percek alatt megkeményedő csontszerű struktúrákat is elő tudnak állítani. Az ilyen szerkezetek 3D-nyomtatása nem újkeletű eljárás, de ez az első alkalom, hogy mindezt szobahőmérsékleten – élő sejtekkel kiegészítve – veszélyes vegyszerek és sugárzás nélkül tudják megvalósítani.

Kristopher Kilian, a módszer kidolgozásában résztvevő egyetemi docens szerint a metódusban az a legpraktikusabb, hogy a segítségével közvetlenül a sejtekben gazdag helyekre – például csontok üregeibe – lehet extrudálni az anyagot. Komponenseinek vizes környezetben lezajló nanokristályosodása következtében a tinta megköt, és a struktúrája a csontokéhoz hasonlóvá válik. A konverzió gyors, nem toxikus és csak a testnedvekkel érintkezve kezdődik el.

A technológia hordozhatósága, és a biotinta gyors megszilárdulása miatt a COBICS alkalmazása például közúti balesetek miatt bekövetkezett csontsérülések helyszíni kezelésében különösen célszerűnek bizonyulhat.