Csillagközi zúgást közvetít a Voyager-1
Tompa és monoton zúgást detektált a csillagközi térben a NASA 44 évvel ezelőtt útnak indított, Voyager-1 elnevezésű űrszondája.

Több mint 40 évvel ezelőtti fellövése után a Voyager-1 még mindig futószalagon szállítja az új felfedezéseket.

A jármű legutóbb például egyfajta konstans zizegésre lett figyelmes az intersztelláris térben. A háttérzaj forrása a messzi-messzi tartományban elterülő plazma. Bár a zúgás tompa és monoton, a kutatók szerint megléte arra utalhat, hogy a csillagközi teret elfoglaló gáz aktivitása a mostanáig feltételezettnél nagyobb lehet. Az elfojtott zümmögés intenzitásának folyamatos mérésével a jövőben például a plazma eloszlásával kapcsolatban is különösen értékes információkhoz juthatnak a tudósok.

A Voyager-1 elhagyja a helioszférát (Grafika; Forrás: NASA)

A szüntelen effektust egyébként az 1977-ben útnak indított űrszonda Plasma Wave System (PWS) nevű, és a környező elektronsűrűség mérésére hivatott műszere fedezte fel. A NASA 2012-ben ezen eszköz adatai alapján merte kijelenteni, hogy a Voyager-1 a Naprendszert egyszer s mindenkorra maga mögött hagyta.

A szonda jelenleg 61 000 kilométer per órás sebességgel a Földtől immár csaknem 23 milliárd kilométerre száguld az űrben.