„Csillagernyőt” építenek a NASA laboratóriumában
A világegyetem titkait fürkésző űrteleszkópok dolgát kívánják megkönnyíteni a szerkezettel.

Egy meghatározott űrbéli objektum megfigyelését a látómezőben elhelyezkedő, fényes csillagok (optikai szempontból) olykor igencsak megnehezíthetik. A NASA mérnökei a Jet Propulsion Laboratory (JPL) nevű műhelyükben éppen ezért fogtak neki egy bizonyos csillagleárnyékoló szerkezet, avagy „csillagernyő” (starshade) megépítésének, amely felszámolhatja ezt a nehézséget.

Hogy pontosítsunk, a koncepció igazából két elemből, jelesül egy űrteleszkópból és magából a „csillagernyőből” állna.

Ez utóbbi nem kevesebb mint nagyjából 40 000 kilométerre lebegne a távcső előtt. Köztudottan a Föld egyenlítője is körülbelül ilyen hosszú. Ha a csillagernyőt poháralátét-méretűre zsugorítanánk, a teleszkóp akkora lenne, mint egy ceruzaradír, és 60 mérföld távolságra lennének egymástól, érzékelteti szemléletesen az arányokat Michael Bottom, a JPL egyik mérnöke. Így már könnyen érthető, milyen embert próbáló feladat a két eszközt úgy beállítani, hogy a leárnyékolás hatékony legyen.

Amikor ez mégis sikerült, a csillagernyő a rendeltetésének megfelelően, felnyíló virág módjára széttárná a mesterséges szirmait. A szakemberek a tanulmányozás tárgyát elfakító csillagok ragyogását ezekkel a szirmokkal szeretnék kitakarni.

A NASA jelenleg olyan csillagernyőn dolgozik, amely hatékonyan együtt tud majd működni a 2020-as években felbocsátandó Nagy Látómezejű Infravörös Kutatótávcsővel (Wide Field Survey Telescope, avagy WFIRST). A fény útját blokkoló szerkezetet valamikor a távcső fellövése után ereszthetnék fel az űrbe.