hirdetés
hirdetés

HyQReal

Csikónagyságú, négylábú robot húzott el egy repülőt

Olasz tudósok remek teljesítményt értek el hidraulikusan mozgatott kreatúrájukkal a genovai repülőtéren.

hirdetés

Elismerésre méltó teljesítményt ért el egy olaszországi fejlesztésű, mesterséges, négylábú teremtmény a genovai repülőtéren. A robotot az Istituto Italiano di Tecnologia (Olasz Műszaki Intézet) tudósai szerelték össze. A HyQReal névre „hallgató” robot egy kisebb szakaszon sikeresen magával vonszolt egy Piaggio P180 Avanti típusú utasszállító repülőgépet, ami a paramétereinek ismeretében impozáns mutatvány.


Jelenlegi formájában a HyQReal 133 centiméter hosszú és 90 centiméter magas, a tömege pedig 130 kilogramm. A Piaggio P180 Avanti hossza 14,4 méter, a szárnyainak fesztávolsága 14 méter és 3,3 tonnát nyom a képzeletbeli mérlegen.

A HyQReal 48 voltos akkumulátora négy villanymotort működtet. Ezek a motorok négy hidraulikus szivattyú közbenjárásával tartják mozgásban a robotot. A szerkezet számára két számítógép teszi lehetővé a navigációt. A testét beborító anyag kevlár, üveg és műanyag keveréke.

A képességeit ellenőrző teszten a gumírozott lábaival a HyQReal eleinte igencsak küszködött, de aztán egy kisebb szakaszon magával tudta húzni a járművet. Ugyan a produkciója látványos volt, a mérnökök nem repülőgép-vonszolgatások céljából hozták létre a teremtményt. Abban reménykednek, hogy később, például épületek összeomlása után a robotjuk hatékony segítőtárs lesz az óriási törmelékdarabok elmozdításában.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[239051] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés