hirdetés
hirdetés

Cserkészfiúk kémkedtek Hitlernek

Hitler meg akarta szállni Angliát is, német cserkészfiúk segítettek a szigetország feltérképezésében.

hirdetés

A náci vezér Anglia lerohanása után burgonyával akarta beültetni az egész országot, és legfeljebb néhány, sétapálcát gyártó üzemet engedett volna működni területén – írja az International Business Times. Az Oroszlánfóka Hadművelethez, amelyet 1940-re terveztek, jó szolgálatot tett az a több száz postai képeslap, amelyeket közvetlenül a 2. világháború kirobbanása előtt Angliában utazgató német cserkészfiúk küldtek haza. Ezekből a náci hadvezetés értékes katonai információkat nyert esetleges katonai leszállóhelyekről, hadi célpontokról, infrastruktúráról.

Nyolc aktát állítottak össze képeslapokból és térképekből, mindegyik egy-egy régióra vonatkozott. Mellékeltek ezek mellé egy szótárlistát is, amelyben olyan általános mondatok szerepeltek, amelyekkel a katonáknak a helyiekkel kellett volna kommunikálniuk. Egy Devont ábrázoló kép mellé például odaírták, "tipikus sövények", a kenti Folkestone tengerpartját ábrázoló képeslap mellé pedig, hogy a közelben vasút található. Piros és lila tintával jelölték a képeken látható rendőrőrsöket, vasútállomásokat vagy gyárakat. De van kép a dossziékban Newlyn és Porthleven kikötőjéről, a Millwall-dokkokról, vagy éppen Kelet-Londonról.

A képeslap-gyűjteményt most elárverezték. Max Hasler, a Dreweatts aukciósház szakértője az International Business Times-nak elmondta, ez a baljós gyűjtemény annyira részletes, hogy szinte valamennyi gyenge pontot, még a szivattyúkat, az elektromos hálózatot is megjelölte. Ha sikerült volna az Oroszlánfóka Hadművelet, a náci gépezet végigszáguldhatott volna Anglián. A cserkészeket (akik nem feltétlenül voltak bármely párt tagjai) arra kérték, hogy minél több képeslapot küldjenek haza, majd ezeket visszagyűjtötték tőlük – mondta el Hasler az ArtDailynek. A gyűjtemény 1000 fontért (cca. 352 ezer forintért) kelt el.

Karosszékben
Az Oroszlánfóka Hadműveletet (Unternehmen Seelöwe) először 1940 szeptemberére tervezték. A késő éjszakai, kora hajnali órákban német légideszant alakulatok érkeztek volna Dover és Brighton városokba, s ők biztosították volna a kora reggel vízi úton érkező inváziós erők partra szállását. Ám végül ezzel a tervvel felhagytak, de 1942-ig többször is felmerült Anglia megszállásának gondolata.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés