Csatlakozás a kábel- és a csőipar legjobbjaihoz
Join the best mottóval rendezik meg április 4. és 8. között Düsseldorfban a huzal- és kábel-, illetve a csőipar wire és Tube nemzetközi szakvásárát.

Hatalmas változáson ment keresztül a huzal- és kábelgyártás technológiája, gépei, mióta az iparág 1986-ban megtalálta ideális vásárhelyszínét a Düsseldorfi Vásárvárosban. Ugyancsak meredeken felfelé ívelő „karriert” futottak be a wire-hez két évvel később csatlakoztt Tube csőipari szakvásár által felölelt technológiák. És nem kevésbé volt látványos a változás az idén tizenötödik alkalommal együtt rendezett vásárok fejlődésében, hiszen időközben a kiállítók és a látogatók száma a sokszorosára duzzadt, és a megelőző 2014-es vásárkettősön csúcsokat döntögetett mindkettő. A huzal- és kábelipari seregszemlén két éve 1333 kiállító vett részt (háromnegyedük külföldről érkezett) és több mint 38 ezer, kétharmadukban Németországon kívüli látogató volt kíváncsi az újdonságokra. A csőipari szakvásár 1210 kiállítót és közel 34 ezer látogatót fogadott, hasonló arányokkal a nemzetköziségre vonatkozóan – vont mérleget a vásárkettős múlt heti bécsi nemzetközi sajtótájékoztatóján Friedrich-Georg Kehrer, a Messe Düsseldorf vásártársaság wire/Tube-projektigazgatója, aki hozzátette: a két szakterület vásári „közösködését” a nagy mértékű szinergia indokolja. Ezt a látogatói érdeklődés is igazolja, hiszen a valamelyik vásárra Düsseldorfba látogatók mintegy 30 százaléka egyben a másik rendezvényre is kíváncsi.

Ipar 4.0 nélkül nem megy

A világviszonylatban vezető wire és Tube azért is tekinthető a két rokonágazat Mekkájának, mert a kétévenkénti tavaszi vásárütemezési időpont rendszerint megfelel egy-egy új innovációs ciklus kezdetének, tehát az ide látogató szakemberek valóban a legjobbakhoz csatlakozhatnak, amikor a beruházási döntéseiket készítik elő. A vásárkettős mindkét tagja felvonultatja ágazatának valamennyi vetületét, ide tartoznak a huzalok és a kábelek, illetve a csövek előállításában és feldolgozásában használatos gépek és berendezések, a szerkezeti és segédanyagok, a szerszámok, a kapcsolódó mérés-, szabályozás- és vezérléstechnika, a vizsgálati eljárások, illetve a környezetvédelem.

Alapvető eltérés, hogy míg a wire-en a kész termékek, azaz a huzalok és a kábelek nem jelennek meg, addig a Tube-on a termékek, a csövek is szerepelnek. Jelentős figyelem övezi idén az újabb alapanyagokból készülő termékeket, így elsősorban a műanyag csöveket, amelyeknek különbemutatót is szentelnek. További újdonság, hogy egyre nagyobb teret kapnak a csőgyártás sík alapanyagai, ezzel a Tube részben lemezvásárrá alakul, valamint az egyik kiemelt felhasználási terület következtében bizonyos értelemben olaj- és gázipari vásárrá is válik. Azzal a wire és a Tube is „tarol”, hogy a gépeket, berendezéseket szinte kivétel nélkül működés közben szemlélhetik meg a kiállításokra kilátogatók.

Friedrich-Georg Kehrer kiemelte, miszerint idén sem várható alapvető változás a tematikák tekintetében, de sem a huzal- és kábeliparban, sem a csőiparban – napjaink valamennyi ágazatához hasonlóan – nem lehet többé szó nélkül elmenni az ipar 4.0 néven emlegetett fordulat mellett. A smart industry vonatkozásai ezért hangsúlyos szerepet kapnak a változatlan alapkategóriák mellett, és a negyedik ipari forradalom küszöbén a vezérlés, a szabályozás, az automatizálás, a modernizálás kerül az előtérbe.

Nincsenek könnyű helyzetben

Bár mind a huzal- és kábelipar, mind a csőipar világviszonylatban jól érzékelhető növekedéssel zárt 2015-ben, és rekordszámok is születtek a kibocsátást illetően, mégsem lehet felhőtlennek nevezni a német, illetve más uniós országokban tevékenykedő (gép)gyártók helyzetét – fejtette ki Kurt Eder, a Nemzetközi Drót- és Kábelszövetség elnökhelyettese. Az ágazat problémái sokrétűek, és az okokat a kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell keresni. A szakember a migrációs problémák kihatását, a nagy felvevők ellen (például Oroszország és Irán) bevezetett uniós szankciókat és ezzel a hagyományosan jelentős vásárolóknál bekövetkezett piacvesztést, a közel-keleti és a dél-amerikai piacok beszűkülését, a 2008-ban kezdődött gazdasági világvásár máig is tartó hatásait, az acélipar szinte világszerte érvényes válságát, valamint egyes távol-keleti szereplők részéről tapasztalható gépmásolást egyaránt említette. A nehézségek áthidalásához jó alapot adhat a vásári látogatás, az iparágak legjobbjainál folyó innovációk megismerése, az újdonságok átvétele.

A Kurt Eder elmondása szerint húzóerőt jelenthet az ágazatok fejlődésének a kelet-közép-európai országok gazdasági növekedése, felvevőpiacának erősödése. Az utóbbi is közrejátszhat abban, hogy a két évvel ezelőtti megtorpanás után – 2014-ben egy-egy résztvevő volt a magyar ipar képviseletében – megint viszonylagosan biztató kilátásokról számolhatott be Máté Szilvia, a Messe Düsseldorf magyarországi képviseletét ellátó BD Expo Kft. ügyvezetője a hazai kiállítói érdeklődésről: idén három magyar kiállító részvételével lehet számolni a wire-en, és egy kiállító fogja képviselni hazánkat a Tube-on.