Csapágyzsír polikarbamiddal
Bemutatunk egy új csapágyzsírt, amelyet kifejezetten az élelmiszer- és gyógyszeriparban használt standard villanymotorcsapágyak kenésére fejlesztettek ki.

Az élelmiszeripari üzemek gyártói vagy üzemeltetői gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy miként lehet a legjobb kenést biztosítani a gyártásban használt számos elektromotornak. Ezeket a motorokat a gyártók gyakran az standard ipari elektromotorokhoz való zsírokkal látják el. Az utánkenéshez az üzemeltetők ilyenkor csak egy sztenderd ipari elektromotorokhoz való zsírhoz folyamodhatnak. Vagy választhatnak egy másik, az élelmiszeripari alkalmazásokhoz jobban illeszkedő megoldást, amely azonban gyakran nem felel meg optimálisan a villanymotorok csapágyai támasztotta szigorú követelményeknek. Például nem rendelkezik megfelelő viszkozitással, vagy jelentősen rövidebb a zsír élettartama, ezért rövidebb az utánkenési időközök száma.

A Klüber ezért kifejlesztett és élelmiszerjogilag is engedélyeztetett egy új csapágyzsírt, amely először teszi lehetővé a gördülőcsapágyak hatékony, tartós kenését. A Klüberfood NH1 72-132 egy teljesen szintetikus, polikarbamiddal sűrített kenőzsírt alkotott meg, melynek felhasználási területe meglehetősen széles. A termék a villanymotorokban, ventilátorokban, centrifugákban, dekantálókban és más élelmiszer- és gyógyszeripari gépekben lévő, nagy sebességnek kitett golyós- és görgőscsapágyak tartós kenésére használatos. A Klüberfood NH1 72-132 nemcsak keverhető az ipari polikarbamidot tartalmazó villanymotorzsírokkal, hanem ugyanolyan, sőt a legtöbb esetben hosszabb utánkenési időközöket és hasonló kopásvédelmet biztosít a mínusz 30 Celsius-foktól plusz 180 Celsius-fokig terjedő, széles alkalmazási hőmérséklet-tartományban. Különlegessége azonban az, hogy a kenőzsír NSF H1-regisztrációval rendelkezik, és így megfelel az FDA 21 CFR 21 § 178.3570 előírásainak.

Ásványolajtól mentes gyártósor

Hosszabb élettartam

A polikarbamiddal sűrített szintetikus kenőanyagok széles körben a legjobb megoldásként elismertek az olyan hosszú élettartamú alkalmazásokhoz, mint az elektromotorok csapágyai. „Ezek teljesítménye nem szakad be hirtelen. Összehasonlításokat végeztünk a jelenleg a piacon lévő polikarbamid-tartalmú motorcsapágyzsírokkal, és a Klüberfood NH1 72-132 minden kulcsfontosságú teljesítménymutatóban ugyanolyan jól vagy jobban teljesített” – mondta Varga Attila, a Klüber Lubrication Hungaria Kft. munkatársa. Az alábbi táblázat jól szemlélteti a különféle csapágyzsírok közötti élettartam-különbséget.

A fejlesztők a termék megalkotásakor szándékosan lemondtak az ásványi olajról, mint a készítmény egyik összetevőjéről, hogy csökkentsék az ásványolaj-eredetű szénhidrogén-szennyezés (MOH) kockázatát. Utóbbi két szennyező ásványi frakcióra, az ásványolajok aromás szénhidrogénjei (MOSH), illetve az ásványolajok telített szénhidrogénjei (MOAH) csoportra oszthatók. Az ásványolajok különböző módon juthatnak az élelmiszerbe, többek között az élelmiszerek előállításához és csomagolásához alkalmazott gyártástechnológia során, az abban felhasznált segédanyagokkal – így a kenőanyagokkal – együtt. Az ásványolajoknak még kis mennyiségben sem szabadna az emberi szervezetbe kerülniük, hiszen a szövetekben felhalmozódhatnak, és a májat károsíthatják. Az ilyen anyagok rákkeltő hatása sem zárható ki. A szennyezés legnagyobb kockázatát a gabonafélék és azok származékai (tészta, pékség, péksütemények és cukrászda), rizs, kávé, gyümölcsök és zöldségek, valamint a csokoládé képezik. A szakértők azt javasolják az élelmiszeripari üzemek gyártóinak vagy üzemeltetőinek, hogy egy beruházás esetén minden esetben végezzenek kiegészítő kockázatelemzést, például HACCP-vizsgálatot.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.