hirdetés
hirdetés

Városlakó

Cipőbe gyömöszölt kincset találtak

A 477 ezüstérmét több mint 400 éve gyömöszölte valaki egy bőrcipőbe, majd eldugta a padló alá, de soha nem ment vissza érte.

hirdetés

Holland régészek a rotterdami városháza mögött fedezték fel az érmékkel tömött cipőt. A kutatók az ANP holland hírügynökségnek elmondták, teljesen egyedi a cipős megoldás, még soha sehol nem került elő olyan elásott vagyon, amit gazdája cipőben menekített volna. A most megtalált érmék legkorábbi darabja 1472-ből, legkésőbbi pedig 1592-ből származik. Elrejtője valószínűleg a spanyolokkal szembeni 80 éves háború, más néven Németalföldi szabadságharc (1568-1648) során menekíthette vagyonát a padló alá.

Az érmék értékét meg nem állapították meg pontosan, de több ezer euróra becsülik – tájékoztatta az ANP-t Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere. A cipőben főleg stuiverek voltak, amelyek Hollandiában a napóleoni háborúkig a leggyakrabban használt pénzérmék voltak. A különböző németalföldi tartományokban vert stuiverek értéke a 16. századig nem volt egységes: a gelderlandi stuiver 3/4-ét, a liège-i csak negyedét érte a brabantinak. A 16. században 20 stuiver 1 forintot (guldent) ért. A cipőben pedig mintegy 50 gulden értékű stuiver lapult. Az elrejtés idején egy szakképzett kézműves egy napi munkával keresett 1 guldent.

Karosszékben

A Németalföldön a Habsburgok után uralkodó katolikus spanyolok rossz szemmel nézték a terjedő kálvinizmust, amit a spanyol kormányzó több ezer kivégzéssel torolt meg. Hoorne és Egmont grófok lefejezése (1568) után robbant ki a Németalföldi szabadságharc, amelynek élére Orániai Vilmos állt. A déli tartományok 1576-ban csatlakoztak a lázadó északiakhoz.

Németalföld egysége a belső ellentétek és a spanyol támadások miatt azonban elbukott. 1579-ben a hét északi tartomány létrehozta az Utrechti Uniót, 1581-ben felszámolt minden kapcsolatot a spanyolokkal és létrejött a Holland Köztársaság, vagy a Hét Egyesült Holland Tartomány Köztársasága. A déli tartományok az Arrasi unióba tömörültek, de a spanyolok 1584-re mindet elfoglalták. A déli tartományokból lett Spanyol Németalföld, a mai Belgium elődje Brüsszel székhellyel.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[126192] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés