Cementgyártás napsugarakkal
Úgy néz ki, a jövőben a fosszilis tüzelőanyagokat már az ipar súlyosan légszennyező területein is ki lehet majd váltani napenergiával.

A napenergia felhasználásában áttörést hozhat egy Bill Gates által támogatott, mostanáig rejtőzködő startup technológiája. A tiszta energia területére szakosodott, Heliogen nevű cég mesterséges intelligencia és egy „tükörfarm” segítségével tudott több mint 1000 °C-os hőt gerjeszteni.

A startup tulajdonképpen egy, a Nap felszíni hőmérsékletének negyedéig felforrósítható „kemencét” hozott létre. Az újítás azt jelenti, hogy a történelemben először sikerült a cementhez, acélhoz és az üveghez hasonló anyagok előállításához szükséges extrém hőt koncentrált napenergiával létrehozni. Más szavakkal, optimális esetben a szénsemleges napfénnyel immár a gazdaság leglégszennyezőbb, ám a tiszta energia forradalmától mostanáig érintetlenül hagyott berkeiben is ki lehetne váltani a fosszilis tüzelőanyagokat.


A napfényfókuszáló módszerek nem új szereplők az energetikában, de ezekkel eddig nem sikerült a mondott anyagok előállításához szükséges fokú forróságot létrehozni. A Heliogen a számítógépes látás, automatikus éldetektálás és más kifinomult technológiák felhasználásával azonban már képes olyan pontosan mozgatni a tükröket, hogy ez a bravúr lehetséges legyen.