Cement alapú akkumulátor, mint építőanyag
Speciális cementből állítottak elő újratölthető akkumulátorokat Svédországban. Az új anyag felhasználásával felhúzott betonépületek, akár saját építőanyagukban is hordozhatnák a működtetésükhöz szükséges energiát.

Az akkumulátorokat érintő egyik legérdekesebb kutatási terület, hogy ezeket az eszközöket energiatárolás mellett miként lehetne egyidejűleg strukturális alkotóelemekként is felhasználni. Elektromos járművek esetében már több lenyűgöző példán találkozhattunk ezzel a megközelítéssel, ám svédországi tudósok elhatározták, hogy immár az építőiparban is kísérletet tesznek a koncepció meghonosítására.

A technológiát a Chalmers Műszaki Egyetem szakemberei fejlesztették ki. A tervezés folyamán a tudósok célja a hagyományos betonhoz minél inkább hasonló, ám annál fenntarthatóbb építőanyagok összeállítása volt.

A beton a világ egyik leggyakrabban használt anyaga, amelynek előállítása rádadásul egy fokozottan környezetszennyező procedúra. A gyártás karbonlábnyomának csökkentésére már korábban is rengeteg ötlet született, és az új, svéd elgondolás ezen potenciális megoldások sorát csak tovább gazdagítja.

A rendhagyó, energiatárolásra is szolgáló beton egyik legfontosabb összetevője a hagyományos változathoz hasonlóan szintén egy cement alapú keverék, ám jelen esetben a vezetőképesség és a hajlítószilárdság növelése céljából a szakemberek rövid szénszálakat adnak a mixtúrához. Az elegy elektródaként mind ezen felül kettő, fémmel bevont szénszálhálót is tartalmaz. A vassal bevont szövevénynek az anód, a nikkellel befedett hálónak pedig a katód szerepe jut a rendszerben. Az akkumulátor feltöltése és lemerítése közben ez utóbbi kettő struktúra között ingáznak az elektronok.

A frissen kifejlesztett rendszer energiasűrűsége négyzetméterenként 7 wattóra, vagyis állítólag 10-szer nagyobb a korábbi beton alapú elemekénél. Bár arányaiban a kapacitása így is eltörpül a kereskedelmi forgalomban jelenleg is köröző megoldásoké mellett, akár gigantikus épületek általános alapanyaga is lehet, márpedig a nagy volumen az alacsony energia-befogadóképességet esetenként (valamelyest) kompenzálni tudja.