Budapesten bővít a Continental
A Continental Automotive Hungary Kft. összesen közel 15 milliárd forint értékben hajt végre beruházási és munkahely-teremtési programot a 2009 és 2014 közötti időszakban budapesti és veszprémi gyáraiban, hét pályázati projekt keretében. A bővítésekhez 2 milliárd forintnyi támogatást vesz igénybe Európai Uniós és kormányzati forrásból, és a két telephelyen összesen 477 új munkahely létrehozását vállalta.

A Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyára több mint 177,8 millió forint uniós támogatást nyert a Vállalatok komplex technológiai innovációja elnevezésű pályázaton. Az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretében biztosított összeget a Continental konszern fővárosi üzeme a gépkocsi-kormányművek kis és kompakt szervovezérlői gyártástechnológiájának kialakítására fordítja, amelynek összköltsége 1,4 milliárd forint.

Intelligens funkciók

A Continental budapesti gyárának legújabb fejlesztése a számos neves autógyártó gépjáműveibe épített elektronikus kormányrendszerek kis és kompakt szervovezérlő egysége, amelynek különlegessége, hogy a vezérlőelektronika közvetlenül épül rá az elektromotor házára. A konstrukció előnye a kompakt felépítés, amelynek köszönhetően a termék elfér olyan gépkocsitípusokban is, amelyekben korábban nehezen volt kivitelezhető az intelligens elektronika elhelyezése. Az új generációs terméket az egész világon egyedül hazánkban fogják előállítani – mondta el a vállalat szerdán tartott sajtótájékoztatóján Szabó Tamás, a szervovezérlő termékek gyáregységvezetője.

A korszerű egység mára korántsem csak a kormányzásra való rásegítést kínálja, hanem számos olyan vezérlési lehetőséget tartalmaz, amelyek a központi elektronika számára lehetővé teszik a manapság egyre inkább elvárt intelligens funkciók megvalósítását, úgymint parkolási asszisztens, sávelhagyás-figyelmeztetés vagy sebesség-, illetve helyzetfüggő rásegítés. Az idén novemberben induló szériagyártás megvalósítási projektjének teljes költsége 1,4 milliárd forint, a termelés várhatóan 2014 végére éri el maximális kapacitását, ami napi 66 ezer egységnek fog megfelelni. A szériagyártás beindítása 90 munkavállaló számára biztosít munkahelyet.

Jelentős magyar beszállítói hányad

A fejlesztés jelentőségét növeli, hogy a budapesti gyáregység úgynevezett steering részlege eddig csak vezérlőelektronikát gyártott, azonban a kis és kompakt szervovezérlő esetében a komplett egység gyártása, illetve az elektromotor összeszerelése is a jövőben a kőbányai Napmátka utcai telephelyen történhet. A konszern jóváhagyásának köszönhetően a beruházás jelentős, akár 80 százalékos magyar beszállítói hányaddal valósulhat meg – jegyezte meg Luc Quisthoudt, a Continental Automotive Hungary ügyvezető igazgatója.

Telephelybővítés és -felújítás

Az említett beruházással párhuzamosan befejeződött az ipartelepítési pályázat keretein belül, szintén uniós támogatással megvalósuló telephelybővítés is. A fejlesztés első és második szakaszában több mint 1,6 milliárd forint költségű beruházás valósult meg, amelynek köszönhetően 42 új logisztikai munkahely jött létre.

Áprilisban lezárult a Telephelyfejlesztés a megnövekedett gyártókapacitás kiszolgálása érdekében elnevezésű uniós projekt második szakasza. A beruházás költsége 1,2 milliárd forint, amelyhez a vállalat 25 százalékos vissza nem térítendő, 305,8 millió forintos támogatást nyert. Ezzel a cég elsősorban raktározási kapacitását növelte és a hatékony termelés egyéb infrastrukturális elemeit fejlesztette.

A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált két újabb EBS (electronic brake system, elektronikus fékrendszer) gyártósor telepítése is. A bővítéssel optimalizálhatók az anyagáramlási folyamatok, teljesülnek a magas fokú tisztasági követelmények, továbbá egy, a korábbi években milliós darabszámban gyártott termékcsalád következő, új generációs, innovatív sorozattal történő folyamatos kiváltása is megtörténik – tájékoztatott Jaroslav Kocian EBS gyáregységvezető.