hirdetés
hirdetés

Energetika

Bővítik az ausztrál gigaakkumulátor kapacitását

A hatalmas „telep” már üzemelésének első évében rengeteg pénzt takarított meg a helyi lakosság számára.

hirdetés

A megújuló energiával foglalkozó, Neoen nevű francia cég bejelentette, hogy 50 százalékkal növelni fogja a dél-ausztráliai, 315 megawatt teljesítményű szélerőműfarmját támogató Tesla Big Battery kapacitását. A 100 megawatt/129 megawattórás, gigantikus lítiumion-akkumulátor kapacitása a fejlesztés folyamán 50 megawatt/64,6 megawattórával fog kibővülni. Ha az energiatermelés valamilyen okból szünetel, a komplexum jelenleg 30 000 háztartás áramszükségletét tudja fedezni.

A létesítmény a beruházás folyományaként csak tovább növeli majd a helyi energiarendszer megbízhatóságát. Működésének első évében a komplexum már a jelenlegi formájában is 50 millió ausztrál dolláros (jelenleg átszámítva több mint 10 milliárd forintos) megtakarítást hozott a lakosságnak.

A létesítmény (Forrás: hornsdalepowerreserve.com.au)

A Neoennek a helyi kormánytól egyébként 15 millió ausztrál dollárt (kb. 3 milliárd forint) sikerült kiérdemelnie a jelenlegi projekt megvalósításához. A szubvenciót indokolja például, hogy az ausztrál vezetés kötelezettségvállalása alapján a legkisebb földrész áramigényét 2030-ra már kizárólag 100 százalékban megújuló energiaforrásokból lehet majd fedezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Renewables Now)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés