A bostoni tudósok kerekes robotja hasznos és ijesztő
A tengeren túl kifejlesztett mechanikus teremtmény raktárakban villogtathatja meg leginkább képességeit.

A világ valószínűleg legimpozánsabb robotjait gyártó cég általában két lábon járó masinákat alkot – ezeket a végtagokat most kerekekre cserélték fel, amivel az új gép alighanem még az elődöknél is ijesztőbb.

A Gizmodo jelentése szerint egy prezentációban a robotot Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója mutatta be a befektetőknek. Bár hivatalosan még nem rukkoltak elő vele, az egyik résztvevő a YouTube-on már megosztotta az eseményen készített felvételét:

A Boston Dynamics robotjai általában kettő vagy négy lábon bonyolítják le a helyváltoztatást, a jelenlegi szerkezet azonban kerekekkel rendelkezik. Embert próbáló mérnöki feladat olyan robotot építeni, amely a leírt kialakítás mellett is mindig függőleges helyzetben tud maradni. Raibert azt mondja, hogy a lény folyamatos testsúlyáthelyezéssel képes felülemelkedni a problémán. Idősebb testvérével szemben a rögös talaj nagy falat számára, sík talajon viszont jóval gyorsabban mozog nála, sőt, még ugrani is tud.

A Boston Dynamics kreatúrái gyakran valóban ijesztőek, ám jelen esetben már Raibert is „rémálomkeltő robotként” írta le a teremtményt. Szerencsére azért nem csak ijesztgetésnek hozták létre a humanoidot, a videó megmutatja, hogy raktári környezetben milyen ügyesen is kezeli a legkülönbözőbb nehéz tárgyakat. A sima betonfelületeken gond nélkül elboldogul, és a magas polcokról is könnyedén leveszi az arra predesztinált objektumokat.