hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

Bőr- és csontnyomtatási eljárás űrutazásokhoz

Az Európai Űrügynökség új módszert dolgozott ki a kozmikus túrákon elszenvedett égési sérülések és csonttörések kezeléséhez.

hirdetés

Egy marsi kiruccanás akár hosszú éveket is felőrölhet, és nem lehet bármikor visszafordulni, ha a legénység egyik tagja utazás közben égési sérülést vagy esetleg csonttörést szenved.

 A Drezdai Műszaki Egyetem kórházának tudósai éppen ezért fejlesztettek ki egy additív gyártási eljárást, amelynek segítségével az emberi bőr és csont kinyomtatása az űrben is lehetséges. Minthogy a bőr- és a csontnyomtatás technológiájának még a földi körülményekre szabott formája is gyerekcipőben jár, könnyen el lehet képzelni, hogy a szakembereknek milyen kihívásokkal kellett szembesülniük a procedúra kidolgozása folyamán.

Forrás: ESA

Példának okáért egy olyan módszerre volt szükség, amely a súlytalanságban is működik. A tudósoknak éppen ezért egy olyan metódust kellett kitalálni, amely fejjel lefele is életképes.

A bőrsejtek bionyomtatáshoz felhasznált vérplazmát egy bizonyos növényi eredetű anyaggal sűrűbbé tették, hogy a megváltozott gravitációs kondíciók között is használható maradjon. A csontok esetében kinyomtatott emberi őssejtekhez kalciumfoszfát-csontcementet adtak hozzá. A kalciumfoszfát egy olyan anyag, amely kezdetben támaszul szolgál a csontszerkezet megtartásához, de aztán a csontok növekedésével felszívódik.

A projekt keretében most azt vizsgálják, hogy a metódushoz az űrhajókon milyen fedélzeti berendezésekre lesz szükség, hogy a legénység önállóan is elvégezhesse a bionyomtatási feladatokat. A bőr- és a csontnyomtatás folyamatáról az alábbi videókból alkothat hiteles képet az olvasó:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés