Bombakereső kiborg sáskák
A robbanóanyagok kiszagolására alkalmas, robotizált élő rovarok „kialakításán” dolgozik az amerikai haderő.

Bombakereső kiborg sáskák megalkotásán töri magát az amerikai hadsereg. A robbanásveszélyes vegyületek felkutatására kifejlesztett rendszerek drágák és megbízhatatlanok, szóval a katonaság számára már igencsak sürgető volt, hogy egy hatékonyabb megoldást találjanak a feladathoz.

Így jöttek képbe a sáskák.

Ezek a rovarok pár száz milliszekundum alatt érzékelni tudják az őket körülvevő illatviszonyok változását, az agyuk struktúrája pedig egyszerű, vagyis a tudósok szerint „kisebb fejlesztgetésekkel” optimális bombakereső eszközökké lehet átalakítani őket.


A kutatók a sáskákat akár különböző speciális szagok felismerésére is képesek kiképezni. Amint az kiderült, ha a betanított állatok agyába elektródákat helyeznek, a szakemberek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül távolról is értesülhetnek, ha a sáska „szimatot fogott”.

A tudósok még a szerencsétlen állatok mozgása felett is képesek átvenni a vezérlést. Mindezt úgy érik el, hogy biokompatibilis selyemtetoválásokat telepítenek a sáskák szárnyaira. Ezek a tetoválások fény hatására felmelegszenek, és ennek következtében az állat egyes szárnyaira bocsátott lézersugarakkal az operátor arra az útra terelheti a rovart, amelyikre akarja.

Természetesen nem sokat tudni arról, hogy a haderő a bombakeresésnél kevésbé humanista célokra is bevetné-e az ízeltlábúakat. Annyi biztos, hogy a sáskajárás eddig sem tartozott az emberiség kedvenc természeti jelenségei közé, és nem megnyugtató a tudat, hogy az esemény hamarosan akár távvezérléssel, kiborg rovarokkal is kivitelezhető lesz.