Biztonsági sofőrök nélkül tér vissza a Waymo taxija
A járványhelyzet miatti leállást követően, többek között higiéniai megfontolásból átmenetileg szó szerint vezetők nélkül folytatja taxiszolgáltatását a Waymo.

A járványhelyzet miatti kényszerpihenő után immár tényleg sofőr nélküli önvezető autókkal folytatja taxiszolgáltatását a Waymo. A megfertőződés veszélye szolgáltatott indokot a technológia maradéktalan élesítésére.

A múltban a cég fuvarjainak több mint 90 százalékában egy ember még mindig ott ült a volán mögött, és gyakran át is vette az irányítást az önjáró kocsi fölött.

Átmeneti jelleggel az ügyfeleken kívül most azonban egyik autóban sem fog tartózkodni senki.

„Márciusban – úgy vezetők nélkül, mint sofőrrel – a COVID miatt felfüggesztettük a személyszállítást – mondta a Futurismnak Katherine Barna, a Waymo szóvivője. – Tegnap egy kis időre kizárólag tökéletesen sofőrmentes autókkal tértünk vissza. Még ebben az évben higiéniai és biztonsági megfontolásból válaszfalakat fogunk beépíteni az első ülések és a kabin hátsó része közé, és később némely fuvarokra ismét képzett járművezetőket fogunk alkalmazni. Ilyen módon növelhetjük a kapacitásunkat, és nagyobb földrajzi területet is ki tudunk majd szolgálni.”

Jelenleg a Waymo One nevű szolgáltatást az arizonai Phoenix egyik világosan körülhatárolt zónájában a rendszer korábbi felhasználói vehetik igénybe.

Ugyan a teljesen vezető nélküli taxik valamikori végleges hadrendbe állítása technológiai szempontból óriási fejlemény lesz, az összkép egyelőre nem makulátlan, mivel a szolgáltatás működtetése még mindig módfelett veszteséges.