Biológiailag lebomló, papír alapú akkumulátor
Az elektronika iparágának régi adósságát törlesztve a talajban gyorsan és környezetbarát módon felszívódó akkumulátort fejlesztettek ki Szingapúrban.

Bár ma már léteznek biológiailag lebomló, egyszer használatos elektronikus eszközök (például környezeti érzékelők), az ilyen szerkezeteket tápláló elemek zöme ökológiai szempontból továbbra is problémásnak számít.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem csapata szerencsére nemrég létrehozott egy papír alapú akkumulátort, amely biológiai úton könnyedén lebomlik, és így már ténylegesen környezetbarátnak tekinthető.

A jelenleg létező prototípus kiterjedése 4 x 4 centiméter, és állítólag 45 percig képes működésben tartani egy kicsi elektromos ventilátort. Az áramforrás kimeneti teljesítménye ráadásul akkor sem csökken, ha üzemelés közben meggörbül vagy megcsavarodik, vagy ha ad absurdum egy korlátozott méretű darabot levágnak belőle.

Forrás: Nanyang Műszaki Egyetem

Az akkumulátor szívében egy hidrogéllel megerősített cellulózpapírlap található, amely az elektródák elkülönítésére szolgál. Az anódot és a katódot szitanyomással egész konkrétan a lap kettő ellentétes oldalára viszik fel. Míg az anód nyomtatásához használt vezetőképes tintát főként cinkből és koromból állítják elő, a katódfestéket vagy mangán vagy nikkel alkotja. Az elektródanyomtatási folyamat befejezése után az egész akkumulátort egy elektrolitoldatba merítik, majd pedig a vezetőképességük fokozása céljából mindkét elektródára felvisznek egy vékony aranyréteget.

Aktuális formájában az elem 0,4 milliméter vastag, és a talajba kerülést követően a megfelelő mikroorganizmusok egy hónapon belül lebontják.

Bár az új eszköz legfőbb erénye, hogy környezetbarát úton lehet átengedni az enyészetnek, a fejlesztők szerint a technológiának az egyszer használatos elektronika mellett azért a „nem-eldobható” szerkentyűkben  és okos szövetekben is lehet némi keresnivalója.