hirdetés
hirdetés

COVID-19

Bevonat maszkokra a koronavírus ellen

Olaszországi kutatók kifejlesztettek egy, a COVID-19 vírus érvényesülését megakadályozó ezüst nanoklaszter/szilícium-dioxid kompozit bevonatot.

hirdetés

Ugyan az új koronavírus által okozott világjárvány alatt a korlátozó intézkedések a fertőzés terjedését lelassították, a megfékezéséhez – például az egészségügyi dolgozók és a páciensek közötti kényszerű érintkezések miatt – elégtelennek bizonyultak.

Az egyéni védőeszközök (például arcmaszkok), illetve a légkondicionáló rendszerek és az orvosi légzőkészülékek szűrői valódi antimikrobiális/vírusölő hatással nem rendelkeznek, és így a kártékony mikroorganizmusok könnyen megtelepednek rajtuk. Különösen a korlátozások enyhülése alatt konkrétan létfontosságú lenne, hogy a légszűrő közegek hatékony antimikrobiális/vírusölő technológiával rendelkezzenek.

Forrás: 123rf

Úgy tűnik, a Torinói Műszaki Egyetem kutatóinak most sikerült kifejleszteniük egy például FFP3 maszkokra közvetlenül felvihető ezüst nanoklaszter/szilícium-dioxid kompozit bevonatot, amely megfelel ennek az elvárásnak.

Míg a kísérletek folyamán a „kezeletlen” maszkra eresztett vírus magas fertőzőképességet tudott felmutatni, az alacsonyabb ezüstkoncentráció-tartalmú kompozittal bevont változaton egy nagyságrenddel csökkent az infektivitása, a magasabb ezüstkoncentráció-tartalmú kompozittal bevont változaton pedig a citopatogén (sejtkárosító) hatás megszűnt.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ScienceDirect)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés