hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Beüzemelték a legerősebb asztronómiai célú komputert

A szuperszámítógép másodpercenként háromtrillió műveletet tud elvégezni.

hirdetés

Üzembe helyezték a világ legerősebb, asztrofizikai számításokra kihegyezett szuperkomputerét. A szobanagyságú berendezés minden eddigieknél precízebben tudja majd lemodellezni az univerzumot.

Az óriási gépet hivatalosan Cray XC50-nek hívják, de az Aterui II becenévre is hallgat. 40 200 magja 3087 petaflopos teljesítményt tesz számára lehetővé.

A berendezés a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (National Astronomical Observatory of Japan vagyis NAOJ) keze munkáját dicséri. Eiichiro Kokubo, a NAOJ Számítógépes Asztrofizika Központjának (Center for Computational Astrophysics vagyis CfCA) projektigazgatója egy sajtóközleményben így fogalmaz: „Új »teleszkóp« nyitotta fel a szemét az elméleti asztronómia számára. A várakozásaim szerint az Aterui II realisztikusabb szimulációkon keresztül fogja felfedezni a világegyetemet.”

Aterui II (Forrás: Pinterest)

A CfCA új fejlesztése az előző Ateruit váltja fel a posztján, és háromszor erősebb nála. A gépet szupergyors hálózatra csatlakoztatták, és így a világ csillagászai bárhonnan igénybe tudják venni a szolgáltatásait.

A komputer elsődleges rendeltetése a csillagászati jelenségek lemodellezése lesz. Ide tartozik például a kettős csillagok megszületése vagy a sötét anyag eloszlása, de a világegyetem keletkezésébe is példátlanul tüzetes betekintést nyújthat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés