Beszélgető autókkal próbálkozna az USA
A járművek a folyamatos információcsere útján kerülhetnék el a közúti baleseteket.

Az Amerikai Közlekedési Minisztérium (DOT) a későbbiekben egy úgynevezett vehicle-to-vehicle (jármű a járműnek) vagyis V2V kommunikációs technológia felkarolására kötelezné a gyártókat.

A V2V kommunikáció a járművek egymás közötti „társalgásával” segítene elkerülni az ütközéseket.

A DOT javaslat a V2V technológiát az összes új, könnyű járműre bevezettetné, a már meglevő közlekedési eszközöket érintetlenül hagyná. Még jóváhagyása után is évekbe telne a kivitelezése.

A rövid hatótávolságú, vezeték nélküli csatornán véghezvitt információcsere során a járművek a helyzetüket, a sebességüket és a menetirányukat osztanák meg egymással. Elméletileg a beérkező adatok segíthetnének megelőzni a sofőr látóteréből kieső járművekkel a karambolokat.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal részéről (NHTSA) Mark Rosekind szerint a kívánalom a pótalkatrészpiacra is kedvező hatást gyakorolhat. „Az előírás az új járművekre összpontosít, de úgy gondoljuk, hogy az utángyártás területén a kötelezvény nélkül is meglehetősen komoly lesz a technológia iránt az érdeklődés, már csak a biztonsági előnye miatt is” – közölte az adminisztrátor.

Feltéve, hogy a DOT terve megvalósul, 2020-tól már kizárólag „párbeszédre” képes könnyű járművek gördülhetnek le a futószalagokról.