hirdetés
hirdetés

Légi felvétel

Beszáll a drónpiacra a Sony

A Consumer Electronics Show nevű szakkiállításon tett bejelentése alapján kifejezetten a saját Alpha típusú kameráinak hordozására alkalmas drónok gyártásába kezd a Sony.

hirdetés

Nagyrészt a korszerű érzékelőikek köszönhetően a Sony tükör nélküli, Alpha sorozatú kamerái rendkívül népszerű filmkészítési eszközökké váltak.  Az idén csupán virtuális formában megrendezett Consumer Electronics Show-n (Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) a japán vállalat bejelentette, hogy éppen ezen készülékek hordozására, és így professzionális légi felvételek készítésére alkalmas drónok gyártásába kezd.

Bár a teljes képmezős kamerák váza és objektívje a drónok számára nehéz és terjedelmes rakományt jelentenek, a Sony az Airpeakkel arra fog törekedni, hogy az egyszerűbb szállítás érdekében a repülők váza a lehető legkisebb és legkönnyebb legyen.

A cég által publikált videóban szereplő prototípus kiterjedése átlósan 60 centiméter, és négy, szénszálból készült karján négy propeller helyezkedik el. A gép vaskos testébe két megtermett akkumulátort lehet belepakolni. Hosszú lábait a szerkezet a felszállást követően horizontális pozícióba emeli, és így repülés közben egyfajta lökhárítóként szolgálnak.

Forrás: Sony

A forgatáshoz használt filmfelvevőt a drón testéből „lecsüngő” kardánkeretbe kell beilleszteni. Ami azt illeti, a navigációhoz a jármű saját bejáratú kamerákkal is rendelkezik. A drónra szerelt Alpha kamerák és a repülő vezérlése nyilvánvalóan két különböző csatornán zajlik, és így a szakszerű üzemeltetéséhez alighanem egy „pilóta" és egy operatőr együttműködése szükséges.

Az Airpeak prototípusa az alábbi videóban látható működés közben:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés