hirdetés
hirdetés

Mixed Reality

Bemutatta új kevert valóság szemüvegét a Microsoft

A HoloLens 2 a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság egyfajta mixtúráját nyújtja a felhasználó számára.

hirdetés

Lerántotta a leplet új kevert valóság (mixed reality, vagyis MR) szemüvegéről a Microsoft. Az MR-ben a virtuális objektumok nemcsak megjelennek a valóságban, hanem interakcióba is tudnak lépni vele. A HoloLens 2 jelentős fejlődésen ment keresztül az elődjéhez képest. Látószögének szűkös terjedelme és a kevéssé ergonomikus felépítése miatt meglehetősen sok bírálat érte a felmenőt. A Microsoftot nem hagyta hidegen a kritika, és igyekezett mindkét esetben valamelyest orvosolni a problémát.

A látóteret például a 47 pixel per fokos felbontás mellett szélesítette ki a kétszeresére, ami elmondása szerint olyan, mintha a 720 pixeles aprólékosságú televíziót 2K felbontású készülékre cserélnénk le.

Az első HoloLensben az optika, az érzékelők, a számítási egység és még több egyéb elem a készülék elülső részében kapott helyett, és ettől számos ügyfél kissé „homloknehéznek” találta, vagyis hosszabb távon már némileg kényelmetlennek érezte a viselését. Az új típusban az integrált komputer már hátra került, és a frontális részt könnyű szénszálas anyag alkotja, és így állítólag már komfortosabb a szemüveg használata.

HoloLens 2 (Forrás: Microsoft)

A HoloLens 2-ben újdonság, hogy a szerkezet a szemmozgást is követni tudja, és a látószervünket olykor kontrollerként is használhatjuk. Az arra alkalmas alkalmazásokban például akkor is lefele görgethetjük a képet, ha fejmozgatás nélkül az aljára szegezzük a tekintetünket.

A kezünk nyomon követéséhez kapcsolható technológia is nagy mértékben korszerűsödött. A készülék rendkívül részletesen modellezi le a felső végtagjainkat, illetve azok ujjait, amelynek következtében sokkal mélyrehatóbb interakcióba léphetünk a „valós valóságba” integrált háromdimenziós objektumokkal.

A Microsoft főleg a vállalati ügyfeleket „szem előtt tartva” fejlesztette ki a HoloLens 2-t, amit például a 3500 dolláros (kb. egymillió forint) ára is meglehetősen hűen tükröz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Ars Technica)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés