hirdetés
hirdetés

Festékérzékenyített napelemcellák

Beltéri fényelektromos cellák az IoT-hez

Svédországi kutatók beltéri fotovoltaikus cellákra bíznák az IoT-hálózatok elemeinek energiaellátását. Ez a módszer a hagyományos akkumulátorokra épülő rendszereknél sokkal kifizetődőbbnek bizonyulhat.

hirdetés

A Dolgok Internetje (IoT) valójában egy igencsak energiaigényes rendszer. Túl költséges a hálózat minden egyes eleméhez akkumulátort alkalmazni, ráadásul az ember hajlamos elfelejteni újratölteni ezeket a telepeket. Maguk az apró szenzorok egyenként nem igényelnek sok energiát, de azért valamennyi elektromosságra mégiscsak szükségük van.

Egyik új találmányukkal az Uppsalai Egyetem tudósai éppen ezt az áramigényt igyekeznek kielégíteni.

A svédországi szakemberek olyan, beltéri, festékérzékenyített napelemcellákat fejlesztettek ki, amelyek a látható fény akár egyharmadát is árammá tudják konvertálni. Az alapvető összetevőjük egy rézkomplex elektrolit, amelynek révén akár fénycsövekből és a LED fényforrásokból is képesek némi villamos energiát kicsikarni.

Forrás: Uppsalai Egyetem

Ez azért fontos, mert e fényenergia túlnyomó része általában kárba vész.

Marina Freitag, a kutatócsoport vezetője így fogalmazott: „A fényforrások spektrumainak ismeretében a speciális színezékeket úgy lehet hangolni, hogy a beltéri fényt elnyeljék. Miközben nagy mennyiségű energiát termelnek, ezek a beltéri fotovoltaikus cellák alacsony fényviszonyok mellett is magas feszültséget tartanak fenn, ami fontos az IoT eszközök energiaellátásához.”

Az új beltéri fényelektromos elemeket polcra, falra vagy akár közvetlenül az általuk működtetett tárgyakra (például érzékelőkre) is fel lehet telepíteni.

A kutatók szerint a technológiát például az intelligens üvegházakban, irodákban, polcokon és csomagolásokon felhasznált digitális érzékelési rendszerek működtetéséhez lenne célravezető alkalmazni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology Org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés