Beköszöntött a hetedik évtized az MSV gépipari vásáron
A magyar-cseh gazdasági kapcsolatok alakulásáról csak jó híreket lehet elmondani, és ez a brnói szakvásárok iránti magyar érdeklődés élénkülésében is érezteti a hatását – ez a megállapítás vezette fel a Brnói Vásárváros éves bemutatkozó beszélgetését csütörtökön a budapesti cseh nagykövetség épületében.

A cseh gazdaság 2018-as igen kedvező eredményeivel párhuzamosan minden idők legjobb kereskedelmi mérlegét produkálták a magyar-cseh gazdasági kapcsolatok a tavalyi évben. Magyarországnak hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere Csehország, és az oda irányú hazai export közel megduplázódott 2009 óta – adott alapot a tavaly századik születésnapját ünneplő Brnói Vásártársaság idei rendezvényei beharangozásához a csütörtöki sajtóeseményen Petr Michalek, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa.

Visszatekintés és a jövő

A Brnói Vásártársaság tavalyi eredményeit Jiří Kuliš vezérigazgató foglalta össze, aki a továbbiakban a 2019-ben megrendezésre kerülő szakvásárokat tekintette át. Elmondta, hogy a Brnói Vásártársaság az elmúlt évben a legjobb üzleti évét zárhatta 2008 óta. A bevétel elérte az egymilliárd egyszázötven millió cseh koronát (ez mintegy 45 millió euró). A legsikeresebb tavalyi rendezvények között említhető a kétévente megrendezésre kerülő Techagro mezőgazdasági gépvásár, amely a saját szakterületén a harmadik legnagyobb Európában, valamint a minden esztendőben visszatérő MSV gépipari szakvásár. A várakozásoknak megfelelően mindkét expó teljes kiállítási területe elkelt, a hatvanadszor megrendezett MSV pedig megdöntötte eddigi történetének minden korábbi rekordját is – 45 ezer négyzetméter volt a kiállítási terület. A tavalyi év egyébként bővelkedett a jubileumokban, hiszen Csehszlovákia 100 éves megalakítása és a vásárterület  90 éve elkezdődött kiépítése is jó okot adott a kiemelt eseményekre az MSV hatvanadik születésnapján felül.

A Brnói Vásárközpont egyik húzórendezvénye a kétévente rendezett Techagro

A 2019-es programban a technológiai területeket fokozottan érintő szakvásárok közé tartozik a március 19–23. között tartott Amper, az évente rendezett nemzetközi elektronikai és elektrotechnikai szakvásár, amely a Brnói Vásárvárosban otthont találó legnagyobb vendégrendezvény. A múlt évben 29 ország 590 kiállítója mutatta be termékeit több mint 43 ezer szakmai kiállítónak.

Viszonylag kicsi, de erős kiállítói és látogatói nemzetköziségével kiemelkedő a május 15–16-i Stainless, a rozsdamentes acélok kétnapos nemzetközi szakvására. Ezt a fiatal rendezvényt különösen ajánlotta a magyar szakemberek figyelmébe a vásárszervező cég vezérigazgatója.

Május végén, június legelején a honvédelmi, tűzvédelmi és rendvédelmi technika uralja a Brnói Vásárvárost. Az Idet, Pyros és Iset biztonsági vásárhármas Közép-Európában a védelmi és biztonsági technológiák egyik legjelentősebb seregszemléje, amelyen magas a nemzetközi kiállítók és látogatók aránya.

A tavalyi MSV-n az első, még 1928-ban épült pavilonban a százéves köztársaság ikonikus technikai eredményeit mutatták be (forrás: BVV)

Szintén új kezdeményezésként és a modern kommunális technológiák iránt érdeklődő szakemberek számára különösen vonzóként említette Jiří Kuliš az okosvárosokra vonatkozó elképzeléseket felvonultató Urbis–Smart City szakvásárt június 5–6-án. A nemzetközi konferenciával összekapcsolt esemény a harmadik találkozó mindazoknak a szakembereknek, akik a városok és az önkormányzatok – az okosvárosok – modern megoldásaival és ezek gyakorlati megvalósításával foglalkoznak.

Idén is a legfontosabb technológiai esemény az MSV

Az MSV nemzetközi gépipari szakvásár a legnagyobb ipari vásár a Cseh Köztársaságban és egész Közép- és Kelet-Európában, egyúttal pedig a Brnói Vásártársaság vásárnaptárának legfontosabb eleme is. Az MSV idén lép fennállásának hetedik évtizedébe, hiszen már 61. alkalommal rendezik meg október 7–11. között. A szakvásár szervezői több mint 1600 kiállítóra számítanak, fele részben Csehországon kívülről, a standokat pedig várhatóan mintegy nyolcvanezer látogató tekinti majd meg. Az MSV-vel párhuzamosan két további szakvásárt is tartanak: a közlekedési, áruszállítási és logisztikai ágazatot felölelő Transport & Logistikát, valamint a környezetkímélő ipari megoldásokat felvonultató Envitechet. Az MSV fő témája az ipar 4.0 és a digitális gyár, tehát a termelés digitalizációja, a meghatározó irányzat korunk ipari innovációs folyamataiban. Az Envitech kiemelt témaköre a körforgásos gazdaság – a nyersanyag-erőforrásokkal való gazdálkodás, az ipari és kereskedelmi fenntarthatóság egyik központi, a jövőbeni fejlődést meghatározó irányzata. 2019-ben a startupprojektek befektetési lehetőségei is előtérbe kerülnek.

Idén is az automatizálás, a robotika és a digitalizáció áll majd az MSV középpontjában

Magyar részvétel a brnói B2B-szakvásárokon

A Brnóban rendezett vezető szakvásárokon az elmúlt öt évben viszonylag stabil magyar részvétel tapasztalható. Az elmúlt évben a különböző szakvásárokon összesen 70 magyar vállalat állított ki összesen 1573 négyzetméteren, és ezek a számok emelkedő tendenciát mutatnak.

Idén magyar szempontból a legfontosabb kiállítás az őszi MSV, a nemzetközi gépipari vásár, ahol hosszú idő után várhatóan ismét lesz magyar közösségi stand a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat szervezésében. Várhatóan szintén fontos lesz magyar szempontból a védelmi szakvásár, az Idet is – mondta el Máté Szilvia, a Brnói Vásárokat képviselő BD-Expo Kft. vezetője.