Beelőznek a szén nanocsöves tranzisztorok
A szilíciumos társaikat túlszárnyalva egyebek mellett még gyorsabb vezeték nélküli kommunikációra is lehetőséget kínálnak.

A tudósok már évek óta próbálják kiaknázni a szén nanocsöves tranzisztorokban rejlő lehetőségeket, hogy gyorsabb és kevésbé erőforrásigényes termékeket hozhassanak létre. Olyan termékeket, amelyek a szilíciumos technológiával összemérve számos egyéb előnyük mellett gyorsabb vezeték nélküli kommunikációt tennének lehetővé. Az adatfeldolgozás is gyorsabbá válhatna, és a laptopok, illetve a többi mobil eszköz akkumulátoridejét is jelentősen meg lehetne hosszabbítani velük.

Mint kiderült, a szén nanocső tranzisztorokra irányuló kutatások összetettségük miatt komoly kihívást jelentenek. Úgy tűnt, hogy a szén nanocsöves tranzisztorok a PC komponensekben és az elektromos alkatrészekben soha nem vehetik fel a versenyt a szilíciumhoz vagy a gallium arzenidhez hasonló félvezetőkkel.

Úgy látszik, ez most mégis megváltozik, mivel egy nemrég lefolytatott vizsgálat során teljesítmény szempontjából a szén nanocsöves tranzisztorok a rajtuk végzett kutatások kezdete óta először a szilíciumos társaik fölé kerekedtek.

A University of Wisconsin-Madison tudósai immár képesek ilyen szén nanocsöves tranzisztorokat előállítani. Az egyetem anyagtudomány és technológiai professzorai és a velük dolgozó kutatók olyan szén nanocső tranzisztorokat tudtak létrehozni, amelyek a szilícium tranzisztoroknál 1,9-szer nagyobb áramot tudtak előállítani.

A kutatás vezetőjeként Michael Arnold, az UW-Madison anyagtudomány és technológia professzora egy nyilatkozatban így fogalmazott:

„Ez az eredmény az elmúlt 20 évben csak álom volt a nanotechnológiában. Nagy mérföldkő a szilícium tranzisztoroknál jobb szén nanocsöves tranzisztorok előállítása. Ez az áttörés a szén nanocsöves tranzisztorok teljesítményében óriási előrelépés a szén nanocsövek felhasználásában a logika, a nagy sebességű kommunikáció, és más félvezető elektronikai technológiák területén.”

Az újfajta tranzisztorok ötször jobban teljesítenek majd a szilíciumos társaiknál, és még energiatakarékosabbak is lesznek náluk.