hirdetés
hirdetés

Aktuátor

Bármiből robotot csinál a „szuperbőr”

A Yale-en kifejlesztett eszközzel a legkülönbözőbb tárgyakkal rengeteg feladatot lehet elvégezni.

hirdetés

A Yale Egyetem kutatói létrehoztak egy fajta programozható „bőrt”, amely gyakorlatilag  bármit robottá tud változtatni. Tulajdonképpen érzékelőkkel és aktuátorokkal felruházott, rugalmas anyagból készült lapokról beszélünk. Amikor bármilyen tárgyat (pl. kitömött állatot) beöltöztetünk velük, az objektum animálhatóvá válik.

A beprogramozott aktuátorok és érzékelők a tárgyakat a saját természetüktől és a rájuk borított anyag elrendezésétől függően tudják cselekvésre bírni. További, feltuningolt darabokkal megerősíthetik vagy akár meg is változtathatják az objektumok funkcionalitását.

Forrás: Yale University

A robotbőr újra felhasználható, szóval életszerű szituáció, hogy miután a segítségével helyváltoztatásra kényszerítettünk egy objektumot, leszedjük róla az anyagot, és átprogramozva egy másik tárgyat immár cipekedésre veszünk rá vele. Ezt követően ugyanezt a bőrdarabot például egy pólóra applikálva, akár viselhető okos eszközzé is átlényegíthetjük.

Az alábbi videó szemlélteti a robotbőr működését:

A lényeg, hogy hordozhatósága, illetve potenciális sokoldalúsága miatt a Yale tudósainak találmánya gyakorlatilag bármilyen robot kialakítását lehetővé teszi. A felhasználási lehetőségek széles köre feleslegessé teszi, hogy külön költséges gépeket kelljen megépíteni az egyes feladatok végrehajtásához.

Természetesen a találmány kereskedelmi forgalomba bocsátására még sokáig várni kell, hűen szemlélteti azonban, hogy milyen elképesztően sok lehetőséget tartogat még számunkra a jövő a robotikában.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[228470] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés