hirdetés
hirdetés

Baleset vagy gyilkosság

Második világháborús kódfejtő halála

Alan Turing brit matematikus, aki a második világháborúban a német Enigma egyik megfejtője volt, nem lett öngyilkos. Halálát baleset vagy gyilkosság okozta.

hirdetés

Jack Copeland professzor, Turing-szakértő Oxfordban jelentette be kutatásai eredményét: a matematikus 1954-ben nem követhetett el öngyilkosságot. A halottkémi jelentés szerint Alan Turing cianidmérgezésben hunyt el 41 éves korában. Házvezetőnője ágyában fekve talált rá, éjjeliszekrényén egy félig megevett alma állt. Gyorsan elterjedt a szóbeszéd, hogy Turing, aki kedvelte a Hófehérke és a hét törpe című mesét, az ott leírtakhoz hasonlóan, mérgezett almával akart véget vetni életének, miután fény derült homoszexualitására, és „kémiai kasztrálásra” ítélték.

Kódtörők Bletchley Parkban a 2. világháborúban
Kódtörők Bletchley Parkban a 2. világháborúban

Csakhogy Copeland szerint Turingnek szokása volt lefekvés előtt almát enni és gyakran félig ette csak meg azokat. Ráadásul a rendőrség nem vizsgálta egyáltalán az almát 1954-ben. Copeland szerint Turing – szokása szerint – hagyott egy kis emlékeztetőt az íróasztalán az elvégzendő feladatairól. Kedélye jó volt, ismerősei nem észlelték, hogy mentálisan labilis lenne. Amiként Kódfejtés: kémiai kasztrálás és örökségvédelem című posztomban írtam, Turinghez 1952-ben betörtek és ennek kapcsán derült fény homoszexualitására, ami akkoriban büntetendő volt.

Választhatott, vagy börtönbe zárják és elveszti állását a Manchester Egyetemen, ahol pedig a világ első számítógépei álltak rendelkezésére munkájához, vagy vállalja a „kémiai kasztrálást”, a hormonkezelést. Barátai szerint Turing kifejezetten humorosan fogta fel a helyzetet, nem csinált belőle tragédiát. Copeland valószínűbbnek tartja a balesetet. Turing tartott a lakásában kémiai anyagokat, mert szeretett kísérletezni. Egy ízben például egy kísérlete során súlyos áramütést szenvedett.

Turing Bletchleyben nemrég átadott szobrát a királynő megtekinti
Turing Bletchleyben nemrég átadott szobrát a királynő megtekinti

Anyja rémálomnak nevezte a szobáját, mivel a kísérletekhez szükséges anyagokat szerteszéjjel hagyta. Lehet, hogy belélegezte a cianidot, vagy az alma ért ilyen anyaghoz véletlenül. Copeland szerint a legnagyobb gond az, hogy Turing halálának körülményeit rendkívüli gondatlansággal vizsgálták meg. A professzor szerint ilyen körülmények között még egy esetleges gyilkosságot sem lehet kizárni.

Karosszékben
Copeland a BBC-nek elmondta, Turinget – aki a második világháborúban a Bletchley Parkban nagymértékben hozzájárult az Engima feltöréséhez és ezzel a háború gyorsabb befejezéséhez – valóban üldözték halála előtt szexuális beállítottsága miatt, de ő vidám, jó kedélyű fickó maradt, kutatásait ugyanúgy folytatta tovább. Copeland úgy véli, Turing megérdemli, hogy halála rejtélyes körülményeit végre tisztességesen feltárják.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[111559] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés