hirdetés
hirdetés

Az utolsó múmiák

A különös múmiákat 200 éve tartósították, hogy az orvosképzést segítsék

Olasz kutatók nemrégiben fedezték fel ezeket a mumifikált testrészeket, főleg fejeket, amelyek az anatómiai ismeretek gyarapítására szolgáltak.

hirdetés

Habár nem tudni, pontosan mikor mumifikálták a halottakat, valamikor a 19. század első felében végezhette el Giovan Battista Rini (1795-1856), a neves orvos. A haj, a fogak és a szemgolyók azonban utólagos, mesterséges kiegészítések. A furcsa kis gyűjteményt, amely legalább öt ember – nagyon jó állapotban megmaradt – mumifikált maradványait – öt fejet nyakkal együtt, két törzset és egy szívet – foglalja magában, az olaszországi Verona közelében lévő Desenzano Kórházban fedezték fel – olvasható a Bolzanói Európa Akadémia (EURAC) honlapján.

A halottakról annyit lehet tudni, hogy közülük kettő törvényen kívüli volt, a többi három földi maradványát pedig a helyi kórházak ajánlották fel. A Dario Piombino-Mascali, az EURAC professzora vezette kutatócsoport most CT- és röntgenfelvételeket készített a múmiákról, hogy többet tudjanak meg róluk és tartósításuk részleteiről. Kiderült, hogy az emberi maradványokat előbb kémiai fürdőben áztatták, majd higannyal és arzénnal injekciózták őket. Ennél pontosabban nem sikerült feltárni a tartósítás részleteit, de az bizonyos, hogy nagyon jó munkát végzett Rini, mert a múmiák „kitűnő” állapotban maradtak meg. A múmiákat Bolzanóban kiállításon lehet megtekinteni.

Karosszékben
Mai szemmel bizarrnak tűnnek ezek a mumifikált emberi maradványok, de ha belegondolunk abba, hogy a modern orvostudomány milyen keveset tudott az anatómiáról még 200 éve is, jobban megérthetjük, milyen fontos szerepük lehetett az orvosképzésben.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés